’Houten gevelbekleding, terug van weggeweest’ | 30-mei-2017 |
Terug naar natuurproducten, houten gevelbekleding is weer helemaal populair.
Gevels zijn één van de eerste dingen waar we naar kijken bij gebouwen. De bekleding van de gevel is daarom een belangrijk onderdeel van een bouwkundige constructie. Gevelbekleding kennen we in vele soorten en maten. Van kunststoffen platen tot houten geveldelen en zinken gevelbekleding. Reden genoeg om op NBD-Online.nl een maand lang extra aandacht aan gevelbekleding te besteden. De eerste expert die aan het woord komt is Rens van Heesen (Hoofd marketing en communicatie) van RET Bouwproducten.
Wat zijn de laatste veranderingen in de regelgeving op het gebied van gevelbekleding en waar dien je als leverancier rekening mee te houden?
Brandwerendheid van de gevel gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de totstandkoming van de gevel. Het bouwbesluit heeft daarom regels toegevoegd met betrekking tot de brandwerende eisen. Daarin wordt bijvoorbeeld bepaald dat boven de 13 meter bouwhoogte zwaardere eisen gelden. Ook bij gebouwen met een verblijfsgebied met een vloer hoger dan 5 meter boven meetniveau gelden zwaardere eisen. Alle regels m.b.t. brandveiligheid zijn in het bouwbesluit terug te vinden. Voor leveranciers van gevelbekleding is het dus van belang hiervan op de hoogte te zijn en ervoor te zorgen dat de producten over de juiste brandklassen beschikken.
Welke rol spelen de milieueisen in de materiaalkeuze van jullie gevelbekleding?
‘Voor gevelbekleding bestaan geen harde milieueisen. Dat neemt niet weg dat RET Bouwproducten zelf de verantwoordelijkheid neemt om ervoor te zorgen dat een zo hoog mogelijke duurzaamheidsscore wordt behaald en dit ook van andere bedrijven verwacht. Zo bestond in 2016 ons assortiment voor 95% uit duurzaam gecertificeerde producten. Dat wil zeggen dat dit deel voorzien is van of een FSC® of een PEFC™ certificaat.
Europese grondstoffen
Daarnaast werken wij, voor alle niet-houten producten, uitsluitend met producten vervaardigd uit Europese grondstoffen waarvan de volledige herkomst bekend is. Op die manier verzekeren we niet alleen onszelf maar ook onze klanten van producten vervaardigd uit veilige grondstoffen. Producten die uit landen buiten Europa komen, willen nog weleens grondstoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Gevelbekleding van hout wordt uitsluitend van FSC® of PEFC™ gecertificeerd hout geproduceerd. Naast een zorgvuldige keuze van de grondstoffen, kijken we ook naar de fabrieken waar onze producten gemaakt worden en hoe die met het milieu omgaan. Uiteindelijk gaat het niet alleen om de grondstoffen maar om het totaalplaatje waar ook het gehele productieproces en de logistieke handelingen een rol in spelen.
Het voor de klant inzichtelijk maken hoe er met het milieu wordt omgegaan en hoe duurzaam een product is, speelt een belangrijke rol. Op onze website geven we daarom zo veel mogelijk informatie over de herkomst van onze producten en aan welke milieueisen de producten voldoen. Een andere informatieve website om verschillende gevelproducten met elkaar te kunnen vergelijken is www.gevelproducten.nl
3D printers winnen terrein. Hoe zit dit in de wereld van de gevelbekleding?
Op dit moment wordt 3D printen voor het maken van gevelbekleding op commerciële schaal nog niet ingezet. Of en hoe dit zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen is op dit moment niet bekend. Uiteraard houden wij deze en andere ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.
Wat moeten we vooral in de gaten houden op het gebied van gevelbekleding in 2017?
‘Als we kijken naar trends dan zien we de volgende trends: Kleurtrends: grijstinten zijn ontzettend populair. Gevelbekleding is al leverbaar in 14 verschillende grijstinten. Hout: waar een aantal jaar geleden een omslag van houten naar kunststofgevelbekleding te zien was, zien we het omgekeerde nu gebeuren. Steeds meer mensen willen weer een natuurproduct aan de gevel en kiezen dus voor houten geveldelen. Combi gevels: we zien de laatste tijd dat men in plaats van één enkel product een combinatie van producten kiest om de gevel te bekleden. Zo zie je bijvoorbeeld een gedeelte gepleisterd of gestuct en de rest bekleed met kunststof of houten geveldelen. Deze ‘combi gevels’ zien we steeds vaker terugkomen. ‘
Welke vraag zou je graag aan je collega gevelbekledingfabrikanten willen stellen?
‘Hoe gaan jullie om met duurzaamheid van de producten en de grondstoffen waaruit jullie producten worden vervaardigd?’