'Op dit moment is het duurzaam denken de trend'

Duurzame/natuurlijke grondstoffen en biobased producten worden steeds vaker in de praktijk toegepast

Verduurzamen wil elk bedrijf in deze tijd en staat hoog op de agenda bij isolatiebedrijven en bij hun klanten. We pikten deze vraag op als meest interessante naar aanleiding van de trendartikelen van verschillende isolatiebedrijven en legden de vraag voor aan de gevelisolatie-expert, Rob van Kuik, key accountmanager van DAW NEDERLAND.

 
Wat zijn de laatste veranderingen in de regelgeving op het gebied van gevelbekleding en waar dien je als leverancier rekening mee te houden?


Op dit moment is het duurzaam denken de trend. Duurzame/natuurlijke grondstoffen en biobased producten worden steeds vaker in de praktijk toegepast, de vraag naar deze producten is enorm gestegen. Zo heeft Caparol een gevelisolatiesysteem ontwikkeld op basis van natuurlijke hennep. Hennep wordt CO2 neutraal geproduceerd. Isoleren met Capatect Natuur+ levert een dubbel duurzaam effect op. De isolerende kracht van de hennepvezels kan uw gebouw tot wel 30% energiezuiniger worden. Bovendien is het productieproces veel milieuvriendelijker dan dat van conventioneel isolatiemateriaal. Capatect Natuur+ levert zo een aanzienlijke bijdrage aan onze CO2-reductie. De totale levenscyclus van isolatieplaten op basis van hennepvezel, van oogst tot en met recycling, is ecologisch in balans.


Wat verder speelt is dat er steeds strengere eisen gesteld worden aan de isolatiewaarde van gebouwen, in 2021 moet er zelfs helemaal energieneutraal gebouwd worden. Maar we moeten niet alleen zorgen voor materialen met een hogere isolatiewaarde, we moeten er ook voor zorgen dat de materialen voor onze producten zo duurzaam mogelijk worden geproduceerd én dat de producten en lange levensduur hebben. En dat is zeker mogelijk: er zijn gevelisolatiesystemen die al meer dan 45 jaar meegaan. 

 
Welke rol spelen de milieueisen in de materiaalkeuze van jullie gevelisolatie? 

Het polystyreen wat de laatste tijd veel wordt gebruikt, is uitstekend opnieuw te gebruiken als grondstof. Het kan maar liefst meer dan 7 keer worden gerecycled. Maar ook het materiaal voor de hennep gevelsolatieplaten is een bewuste keuze. De hennep planten die als grondstof dienen, leveren tijdens het groeiproces al een bijdrage aan het milieu. Tijdens het groeiproces neemt de plant namelijk veel CO2 in zich op. De plant verarmt de aarde niet en er hoeven ook geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.


3D printers winnen terrein. Hoe zit dit in de wereld van de gevelisolatie?

Op dit moment maken wij nog geen gebruik van 3D printers als het aankomt op gevelisolatie en afwerking. Onze Meldorfer steenstrips worden bijvoorbeeld al dertig jaar met de hand vervaardigd. Experts met een jarenlange ervaring brengen de steenstructuur en afwerking met de hand aan.


Wat moeten we vooral in de gaten houden op het gebied van gevelisolatie in 2017?

Naast hennep gevelisolatie is prefab bouwen een trend. Er worden veel prefab gevelelementen toegepast. Deze worden afgewerkt met materialen zoals minerale steenstrips en diverse soorten sierpleister. Zo kunnen een complete voor- en achtergevel van een woning in één dag worden vervangen, waardoor de overlast voor bewoners tot een minimum beperkt wordt. 
Voor de branche betekent dit een nieuwe manier van bouwen, er worden nieuwe processen van planning (lean) bedacht en een efficiëntere uitvoering toegepast. Deze nieuwe methodes zijn noodzakelijk om doelstellingen te behalen, bijvoorbeeld om voldoende nul-op-de-meter woningen binnen een bepaalde tijd te realiseren.


Welke vraag zou je graag aan je collega (gevel)isolatiefabrikanten willen stellen?

De vraag die ik graag aan collega isolatiebedrijven zou willen stellen luidt als volgt: ‘Wat kunnen wij, als leverancier van buitengevelisolatiesystemen, betekenen in de branche met als resultaat dat er meer energiebesparende maatregelen in renovatieprojecten worden uitgevoerd?’
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie