Dubbeldoelramen | 02-juli-2017 |
Een raam is ook maar een raam, wanneer je er alleen maar doorheen kunt kijken
Al sinds de vroege middeleeuwen werden raamopeningen dubbel benut; niet alleen als lichtdoorlatende opening, maar ook als zitplek, waar men het grootste meeste profijt had van het invallende licht.
Onder stroom
Het Delftse bedrijf Physee, een spin-off van de TU Delft, heeft het PowerWindow ontwikkeld. Inmiddels is dit elektriciteit opwekkende raam toegepast in een pilot-project in Eindhoven, in een kantoor van de Rabobank waar 10 ramen zijn geïnstalleerd. Een volgend project is het nieuwe kantoor van de Goede Doelenloterij in Amsterdam. In 2016 won Physee met PowerWindow de Postcode Lottery Green Challenge.
Foto: Rabobank Fellenoord pilot project met Power Windows, foto Physee.
Foto: Goede Doelen Loterij pilot project met Power Windows, afbeelding Physee.
In 2018 wordt begonnen met de bouw van het 25 verdiepingen hoge appartementengebouw Bold in Amsterdam Noord, waarbij de zuid-west- en zuid-oost-gevel voorzien zullen worden van PowerWindows, waarmee de bewoners van 143 appartementen hun smartphones e.d. zullen kunnen opladen.
Foto: Appartementencomplex Bold met Power Windows, afbeelding Physee
Open dakje
Verschillende leveranciers van dakramen leveren samengestelde dakraamsystemen, waarmee door het openen een balkon te realiseren is. Velux CABRIO® balkonvenster, bijvoorbeeld, en FAKRO® Galeria balkondakraam. Hierbij scharniert het onderste deel van een tweedelig dakraam aan de onderkant en wordt naar buiten open geklapt tot verticaal, waardoor het een balkonbeglazing wordt, en het bovenste deel van het raam dat aan de bovenzijde scharniert wordt omhoog geklapt tot (vrijwel) horizontaal. Zo ontstaat een “balkon” ter breedte van het dakraam.
Foto: Velux Cabrio dakvenster annex balkonvenster.
Woester nog is het Bloomframe®, gepatenteerd door Hofman Dujardin Architecten uit Amsterdam en door Kawneer in samenwerking met Hurks Geveltechniek tot technisch productontwerp uitgewerkt. Dit raamkozijn is met een druk op de knop te veranderen in een balkon dat naar buiten schuift. Niet voor mensen met hoogtevrees, want de “vloer” ervan is transparant.
Foto’s: Bloomframe Window | Hofman Dujardin
« Nieuws overzicht