Bijzondere kozijn-raamcombinatie voor studentenwoningen Laan van Spartaan

Project met valramen uit de BUVA ISO-1000 serie

Op de Laan van Spartaan in Amsterdam West wordt druk gebouwd aan een uniek gebouw met 361 studentenwoningen, een auto- en fietsparkeergarage, gemeenschappelijke ruimtes en een commerciële plint. Om het gevraagde hoogteaccent – een toren van zestien verdiepingen binnen een jaar te kunnen realiseren, wordt gebruikgemaakt van een modulair 3D bouwsysteem. Maar dat is niet de enige bijzonderheid van dit project. Voor het eerst in Nederland wordt namelijk een unieke combinatie van aluminium kozijnen én hardglas ramen toegepast. 


“Vanwege de ligging direct aan het spoor worden extreem hoge geluidseisen gesteld aan de gebouwschil, waaronder de kozijnen”, vertelt Johan Andringa namens Intal BV, verantwoordelijk voor de aluminium kozijnen en vliesgevels in dit project. “In combinatie met hoge isolatie-eisen, waaraan we met onze Intaltherm kozijnen – in combinatie met een speciaal venster én BUVA hardglas ramen – perfect kunnen voldoen.” De kozijn-raamcombinaties zijn zeer geschikt voor intensief gebruik, onderhoudsvriendelijk én bieden optimale daglichttoetreding, vertelt hij. “Ondanks de beperkte raamhoogtes (263 mm) in dit project. De uiterst fijne profilering van ons profielsysteem, in combinatie met het minimale kader van de hardglas ramen draagt hieraan bij.” 


Minimale omkadering 

“Gekozen is voor valramen uit de BUVA ISO-1000 serie, die zijn opgebouwd uit twee geharde glasplaten en afgewerkt met een zwarte kunststof omkadering van slechts 15 mm”, vertelt Herbert Meijer namens BUVA. “Waarbij alle techniek onzichtbaar opgaat in de sponning van het kozijn. Een frame om het glas – wat je ziet bij houten, kunststof of aluminium ramen – is hier niet aan de orde.” 


Binnenstedelijke oplossing 

“Na een uitgebreide, gezamenlijke engineeringsperiode, waarin we een aantal bevestigingsmaterialen hebben ontwikkeld voor een deugdelijke montage, hebben we de kozijn-raamcombinatie in een proefopstelling getest”, vertelt Andringa. “Vervolgens zijn de kozijnen aangeleverd bij Ursem Modulaire Bouwsystemen, die ze in haar modules heeft verwerkt.” Ursem, BUVA, Intal en hoofdaannemer Heddes Bouw & Ontwikkeling zijn zeer te spreken over het systeem, vertelt hij. “Niet verwonderlijk, want de kozijn-raamcombinatie biedt een goede en betaalbare oplossing voor de toekomst, waarin steeds vaker binnenstedelijk wordt gebouwd. De hoofdaannemer was er zelfs zó over te spreken, dat ze de kozijn-raamcombinatie heeft getoond op de PROVADA beurs. Een prachtig compliment voor onze inspanningen.” 

« Nieuws overzicht