Met de deur in huis vallen

Een voordeur die zonder hal in de woonkamer uitkomt, mag dat?

In Amerikaanse films zie je het vaak: een voordeur waarmee je gelijk in de woonkamer staat. Zijn zulke Amerikaanse toestanden toegestaan in nuchter Nederland?

Goed nieuws

Het goede nieuws is, dat het Bouwbesluit geen eisen stelt aan de entree, anders dan dat de doorgang breed genoeg moet zijn en dat de constructie voldoende bescherming moet bieden tegen geluid van buiten. De eis die voor een verblijfsgebied (zoals de woonkamer) wordt gesteld is hoger dan die voor een verkeersgebied (zoals een hal). Voor een verkeersgebied geldt geen eis voor wat betreft geluid, maar de scheiding tussen verkeersgebied (hal) en verblijfsgebied) telt wel mee bij het berekenen van de geluidwering.

Slecht nieuws

De vereiste waarde is afhankelijk van de situatie. In het geval van nieuwbouw moet de karakteristieke geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie sowieso 20 dB zijn, maar wanneer sprake is van geluidbelasting door industrie, verkeer of spoorwegen moet die waarde navenant hoger zijn, afhankelijk van de hoeveelheid geluid buiten.

Voor verbouwingen wordt uit gegaan van het “rechtens verkregen niveau”, wat zo veel wil zeggen: je moet voldoen aan de eisen die golden ten tijde van het bouwen van het pand, tenzij de geluidsisolatie in de oude situatie hoger was dan dat niveau, want dan moet je de geluidsisolatie van de oude situatie evenaren.

Andere overwegingen

Maar hoe prettig is zo’n voordeur zonder hal nog, wanneer de buurvrouw/pizzabezorger/uitventer van de Wachttoren aan de voordeur staat en in één oogopslag ziet dat:

  • U niet dagelijks of zelfs wekelijks stofzuigt;
  • U van de week ook al van de sushibezorger en de shoarmabezorger hebt gedineerd;
  • U in het bezit bent van een verzameling pikante lingerie en bijbehorende lectuur?

Een hal is niet alleen een prima plek voor het ophangen van jassen en dassen, maar zorgt ook voor privacy. Niet iedereen hoeft tenslotte te weten wat u in uw woonkamer uitspookt.

Een warm gevoel

Een deur tussen hal en woonkamer is ook energetisch vaak handig. Wanneer het buiten koud is en in de woonkamer lekker warm, ontsnapt niet zoveel warmte wanneer de voordeur open gaat (helemaal wanneer u een gesprek over het geloof aangaat). En wanneer het buiten warm is en binnen nog lekker koel wilt u de warmte natuurlijk niet binnen laten.

Zo is ook de in Amerikaanse (kerst-) films zeer bekende brede open trap naar boven een plaatje om te zien – zeker met guirlandes van kerstgroen en grote rode strikken – maar een ramp voor je energierekening. De warmte stijgt de woonkamer uit – en dat terwijl je de slaapkamers vaak koeler wilt hebben dan de woonkamer.

Dat doet de deur dicht

Dus ja, het mag. Maar weet u zeker dat u het wilt? Denk er nog eens goed over na. Want zo’n modderige mat in de woonkamer is toch ook geen gezicht. En op welke ruimte komt de wc-deur uit? Volgens het Bouwbesluit mag die ook gewoon in keuken of woonkamer uitkomen, maar wat als een van uw huisgenoten gisteren van een overheerlijke chili con carne heeft genoten? Dan is een geurscheiding in de vorm van een halletje misschien wel zo aangenaam.

« Nieuws overzicht