Grote ontwerpvrijheid met aluminium dagkanten

Een van de producten waar de kwaliteiten van Roval als maatwerkspecialist tot uiting komen zijn de aluminium dagkantoplossingen. 

Roval Aluminium is als totaalleverancier van aluminium bouwproducten, zoals waterslagen, muurafdeksystemen, balustersystemen, dakranden, muurroosters en lamellenwanden en dakrandbeveiligingssystemen toonaangevend maatwerkspecialist.


Esthetisch gevelelement

Dagkanten worden behalve als functioneel gevelelement, steeds vaker als esthetisch accent ingezet. Groot voordeel is dat het aluminium duurzaam en onderhoudsarm is en dat maakt de dagkanten van Roval geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten in de woningbouw en utiliteitsbouw. De dagkanten van Roval combineren bovendien prima met de aluminium waterslagen en muurafdeksystemen van de totaalleverancier uit Helmond. Door de onbegrensde maatwerkmogelijkheden van Roval Aluminium geniet de architect een grote mate van ontwerpvrijheid.


Functionaliteit, vorm en kleur

De architect maakt daarom in toenemende mate gebruik van de aluminium dagkantbekleding van Roval. De volgende projecten geven een indruk van de ontwerpvrijheid en laten zien dat de aluminium dagkanten gevelbepalend kunnen zijn. De Hondsberg in Oisterwijk bijvoorbeeld. Hier koos architect Chantal Koster, destijds Jorissen Simonetti architecten, voor een meanderende aluminium omlijsting van de gevelopeningen in combinatie met aluminium dagkanten. Het gebouw krijgt door dit opvallende lijnenspel veel meer dynamiek. 


Voor Integraal KindCentrum De Samenstroom in Gemert is het niet zozeer de vormgeving van de dagkanten die het gevelbeeld bepaalt, maar vooral de kleur. Architect Rinus Roovers koos bewust voor een rijke kleurschakering. Een vrolijk en speels aanzicht, dat past bij de belevingswereld van het kind. Een fraai voorbeeld waar esthetiek en functionaliteit hand in hand gaan.


Aluminium dagkantoplossingen

Een andere motivering om aluminium dagkantoplossingen toe te passen, is goed te zien bij appartementencomplex Black&White Twins in Blaricum. Om het imposante gebouwvolume te beperken koos architect Helena Casanova voor het voor een rigoureuze oplossing. Door een enorme hap te nemen uit de gevelhoek is het gebouw luchtiger en transparanter. Dat wordt versterkt door de witte aluminium muurafdekkappen die overgaan in witte aluminium dagkanten. Ook de afwisselend grote en kleine vensteropeningen, die eveneens voorzien zijn van aluminium dagkanten, dragen bij aan dat transparante en relatief luchtige gevelbeeld.


Er is nog meer mogelijk met aluminium dagkanten. Dat toont architect Iemke Bakker in appartementencomplex Poptahof in Delft. Door de dagkanten half uit de gevel te laten steken, krijgt de gevel meer plastiek. Een ogenschijnlijk simpele ingreep in het ontwerp, maar wel een die zorgt voor een frivool accent.


Inspiratieprojecten

De lijst met voorbeeldprojecten is uiteraard nog langer, maar deze voorbeelden van aluminium dagkanten laten zien dat er wat betreft functionaliteit, vormgeving en kleur van alles mogelijk is. Dikwijls gebeurt dat in samenspraak met de architect, die kan bouwen op de ervaring, kennis en oplossingsgerichtheid van Roval Aluminium. Voor meer inspiratieprojecten, bekijk de website van Roval.
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie