Aluminium dankbaar materiaal voor renovatie

Aluminium is uitermate geschikt voor renovatiedoeleinden. De belangrijkste redenen daarvoor zijn dat aluminium beantwoordt aan de brede behoefte aan duurzame oplossingen en dat aluminium dankzij de vormbaarheid zeer geschikt is voor maatwerktoepassingen.

Zeker in de renovatieprojecten is dat een pluspunt, omdat je veel meer te maken hebt met afwijkende maten dan in de gestandaardiseerde nieuwbouw. En dan wordt een maatwerkspecialist, zoals Roval Aluminium ingeschakeld.


Maatwerkoplossingen

Roval Aluminium is als totaalleverancier toonaangevend in aluminium maatwerkoplossingen. Dat geldt in principe voor het gehele assortiment aluminium bouwproducten: van dakranden tot waterslagen, van muurafdeksystemen tot balustersystemen en van privacyschermen tot muurroosters en lamellenwanden. Daarnaast behoren ook de aluminium specials, zoals gevelbelplating, boeiboorden, bijzondere dakrandafwerkingen tot de maatwerkoplossingen.


Aluminium zorgt voor opwaardering

In de wijk Mahatma Gandhi in het Belgische Mechelen heeft aluminium gezorgd voor een stevige opwaardering van de woningen. Architect Kim Brouwers van arQ-ArchitectenStudio heeft een duidelijke bedoeling gehad in haar keuze voor aluminium detaillering: “Je kunt zeer rank pofileren met aluminium op een wijze die je met bijvoorbeeld hout niet voor elkaar krijgt. Dat kun je zien aan het overgangsprofiel tussen de steenstrips en het pleisterwerk. Aluminium is esthetisch een verantwoorde keuze. Het is mooi, strak en veel minder onderhevig aan vervorming en weersinvloeden. Hierdoor heeft het minder onderhoud nodig.” Om deze redenen heeft de architect onder meer gekozen voor aluminium waterslagen en voor aluminium muurafdekkappen als dakrandafwerking.


Aluminium drukt onderhoudskosten

Wat dichter bij huis, in het Brabantse Budel, zijn 69 woningen volledig gerenoveerd. De keuze voor aluminium detaillering, zoals waterslagen, kozijnen en dagkanten, baseerde architect Oscar Sunier van De Loods Architecten onder meer op het kostenaspect. Veelal wordt gedacht dat aluminium duurder is dan andere materalen, maar dat ontkracht de architect: “Dit project was zeer strak gebudgetteerd en dan is aluminium juist een logische keuze. Het vergt veel minder onderhoud en dat leidt tot lagere onderhoudskosten.”


Esthetische keuze

Duurzaamheid en zo weinig mogelijk onderhoud zijn niet de enige argumenten in de keuze voor aluminium binnen het ontwerp. Integendeel, soms is aluminium gewoon de mooiste keuze. Treffend voorbeeld daarvan is het Hobij-kantoor in Veghel, waar de gevel- en luifelbeplating het zonlicht reflecteert, waardoor de gevel een zeer dynamisch karakter krijgt. Een bewuste keuze in dit transformatieproject van architect Bert Voss van architectuurbureau Voss.


Aluminium als verbinding tussen oud en nieuw

Een volledig andere motivering had architect Eefje Rikhof bij brede school De Waterhoef. Hier droeg aluminium bij aan de verbinding tussen oud en nieuw, tussen heden en verleden. Zij heeft het voormalige klooster en de nieuwbouw met elkaar verbonden door een deels van aluminium gemaakte vliesgevel. Opvallende detaillering is het robuuste aluminium zetwerk dat als gevelomlijsting de contouren van het gebouw volgt.


Roval Aluminium heeft in al deze projecten aluminium oplossingen geproduceerd, geleverd en vaak ook gemonteerd. Het is slechts een kleine greep uit de talloze voorbeeldprojecten die op www.roval.nl te vinden zijn. Woning- en utiliteitsbouwprojecten, waarin aluminium als natuurlijk materiaal uitstekend is te gebruiken bij renovatieprojecten.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie