De digitale energierevolutie van Fifthplay: kostenbesparing voor bedrijven door monitoring en optimalisatie van energie

Aangezien energie schaarser wordt, investeerden we in Nederland het afgelopen decennium volop in onder meer windkracht, isolatie en zonnepanelen.

Wat de meeste Nederlanders niet weten, is dat je in elk bedrijfsgebouw en elke privéwoning 30 % energie kunt besparen zonder dat je daar één zonne- of isolatiepaneel voor moet aanbrengen. Hoe? Met het unieke monitoringsysteem van Fifthplay breng je je verbruik van gas en elektriciteit digitaal in kaart en werken de verwarming, het lichtsysteem of de ventilatie pas wanneer het nodig is. Letterlijk met één druk op de knop.


Energiemonitoring en -controle

Stel je voor. Je bezit een keten van 25 retailwinkels, elk met hun eigen energiefactuur. Je hebt in die 25 winkels een verantwoordelijke, en je vertrouwt erop dat hij of zij na sluitingsuren de lichten dooft en de verwarming uitschakelt. Mooi in theorie, maar in de realiteit helaas een utopie. Met een hoge en vooral oncontroleerbare energiefactuur tot gevolg. Fifthplay brengt daar voorgoed verandering in.


Dankzij een plug-in in je elektriciteitssysteem kun je als bedrijfsverantwoordelijke op je computer, tablet of smartphone het energieverbruik van elke winkel in kaart brengen. Zo zie je in één oogopslag welke shop wel of niet zuinig is en de regels volgt. Het is zelfs mogelijk te zien op welk tijdstip de lichten en verwarming werden aan- en uitgeschakeld.


Een internationale Spaanse kledingketen – met meer dan 150 winkels wereldwijd – wist zo z’n energieconsumptie met maar liefst 30 % te reduceren zonder te hoeven investeren in ook maar één zonnepaneel of extra dakisolatie. Het bedrijf koppelt er ook een beloning aan vast. De winkelverantwoordelijke die op jaarbasis de beste leerling van de klas is, krijgt een loonpremie. Peanuts als je weet hoeveel duizenden euro’s de retailer dankzij Fifthplay bespaart.


Smart energy management en optimalisatie

Maar er is meer. Fifthplay is de ideale energiegids voor elke bedrijfs- en winkelketen. In alle bedrijfsgebouwen heb je namelijk sluimerverbruik van onder meer tv-toestellen, machines, verlichting, airco en verwarming. Als bedrijfsleider weet je eigenlijk niet goed wat wel en niet in werking is na sluitingstijd. De digitale technologie van Fifthplay maakt het mogelijk om elk detail in kaart te brengen en te besparen waar nodig, dankzij overzichtelijke digitale monitoringtools die bij elke organisatie of bedrijf geïnstalleerd kunnen worden. Zo kun je op afstand airco- of verwarmingssystemen monitoren en op bepaalde tijden aan- of uitschakelen, of direct actie ondernemen om het energieverbruik zo efficiënt mogelijk te houden.


Particuliere woningen

Ook voor privéwoningen is het interessant om aan de hand van Fifthplay energie te monitoren via de smartphone of computer. Weekendje weg en even checken via je smartphone of alle lichten en verwarming zijn uitgeschakeld? Geen enkel probleem. Fifthplay is een heel makkelijk te installeren systeem dat het nieuwe gegeven van the internet of things in zowel professionele als particuliere omgevingen concreet maakt en direct een aantoonbare return on investment biedt via de energiefactuur.


Nederlandse partners

In Nederland kozen al veel bedrijven voor Fifthplay om zo de energiefactuur drastisch te verlagen. Delta bijvoorbeeld verkoopt het systeem aan zijn energieklanten, zodat die zich thuis bewust worden van hun verbruik. Maar ook E.O.N, Itho Daalderop en Carglass werken nauw samen met Fifthplay.

« Nieuws overzicht