Middelburg loopt voorop met riante subsidie op Nul-Op-de-Meter-woning

In de Biesbosstraat in Middelburg is onlangs de eerste van wellicht 43 naar Nul-Op-de Meter gerenoveerde woningen opgeleverd.

Voor de bewoners die hun woning volledig laten renoveren naar een volwaardige NOM-woning is een riante subsidie beschikbaar tot maar liefst € 21.000 per woning.


De juiste samenwerking

Om dit traject zo efficiënt mogelijk te laten verlopen is er gekozen om een nauwe samenwerking aan te gaan met een aantal regionale partijen die hun sporen al ruimschoots verdiend hebben op het gebied van energiezuinig bouwen en installeren. Als uitvoerende partijen is onder andere gekozen voor Bouwbedrijf Adriaanse. Bouwbedrijf Adriaanse is op dit moment bezig met de nieuwbouw van het eigen bedrijfspand wat het meest energiezuinige bedrijfspand van Zeeland wordt. Installatiebedrijf Van de Velde realiseerde in korte tijd alle nieuwe technische installaties voor de woning, dus naast de nieuwe badkamer en het toilet ook de volledige verwarmingsinstallatie, de WTW-ventilatie met zonesturing, de waterleidingen en riolering en de elektra-installatie inclusief de zonnepanelen.


Complete renovatie

Bij een grondige renovatie naar een NOM-woning hoort niet alleen een nieuwe keuken, toilet en badkamer. Wat belangrijker is, is het terugbrengen van het energieverbuik van de woning. De energiebesparende maatregelen die hier genomen zijn en waar de verstrekte subsidie betrekking op heeft zijn de onder andere de nieuwe geïsoleerde en kierdichte kozijnen met 3-dubbelglas, dak-, vloer- en wandisolatie en de volledig nieuwe technische installaties.


Op installatiegebied is de woning voorzien van een lucht/water warmtepomp die de verwarming en het tapwater verzorgt door warmte uit de buitenlucht te onttrekken, een douchewater-WTW die de warmte uit het gebruikte douchewater weer hergebruikt om het douchewater uit de kraan een stukje op te warmen, zonnepanelen die door de zon elektra opwekken en een WTW-ventilatiesysteem die de warmte uit de ventilatielucht uit de badkamer, keuken en toilet hergebruikt om de verse buitenlucht weer op te warmen. De gasaansluiting in de woning is volledig komen te vervallen.


Voorzien van het juiste ventilatiesysteem

Brink Climate Systems is in nauw overleg met de architect (Architecten Alliantie), de adviseur duurzame energie (Dubourgraaf) en de uitvoerende partijen betrokken geweest bij het ontwerp van het ventilatiesysteem van de woningen. In de woningen wordt een Renovent Excellent WTW-unit toegepast met een 2-zonesysteem gestuurd op basis van CO2-meting, ook wel vraaggestuurd ventileren genoemd. Er wordt dus naar behoefte geventileerd. Op deze wijze wordt een uiterst energiezuinig, gezond maar zeker ook comfortabel binnenklimaat gecreëerd. De 100%-bypass geeft in de zomersituatie de mogelijkheid om te ventileren met koele nachtlucht wat met het veranderende klimaat zeker een voordeel geeft.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Brink Climate Systems.

« Nieuws overzicht