Bijzondere zonnepanelen: een bloemlezing van megagroot tot piepklein | 05-september-2018 |
Van pandabeer tot zonnebloem(pje) – er is meer tussen hemel en aarde dan het standaard zonnepaneel.
Gewone, in de woning- en utiliteitsbouw toe te passen, zonnepanelen bespreken we op deze website al genoeg. Hieronder een bloemlezing van zonnepanelen van megagroot tot klein, van super-nuttig tot volstrekt zinloos.
Schattig, maar te groot voor thuis
In China, in Datong in de provincie Shanxi heeft China Merchants New Energy/Panda Green Energy een zonnepark gerealiseerd in de vorm van een reuzenpanda met een opbrengst van 50 MW. Dit is nog maar het begin; het is de bedoeling dat dit eerste park nog wordt uitgebreid tot een opbrengst van 100 MW, en dat er nog vele zonneparken zullen volgen. Voor andere landen zouden ook zonneparken in de vorm van koalaberen en neushoorns mogelijk zijn.
De twee tinten worden bereikt door het gebruik van verschillende soorten zonnepanelen. De witte en lichtgrijze delen bestaan uit dunne-film-panelen, de zwarte delen bestaan uit mono-kristallijne silicium zonnepanelen.
Panda Solar Farm in de Daily Mail, foto EPA
250-acre solar farm shaped like a giant panda, Business Insider
Hi-tech en ook gemaakt in Nederland
Nuna is het paradepaardje onder de Nederlandse inzendingen van de Solar Car Challenge. Jaarlijks strijden inzendingen uit vele landen om de prijs voor de snelste zonneauto. De race wordt op een zonovergoten traject van 3022 km in Australië verreden en zal dit jaar beginnen op 8 oktober.
Foto: Nuna By NuonSolarTeam [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
By Hideki Kimura, Kouhei Sagawa (Own work) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Nog steeds te groot voor de gemiddelde doorzonwoning
…maar wel toe te passen bij een bedrijf of vrijstaande woning: de Smartflower Solar. Een bloem van zonnepanelen, die zich opent bij het opgaan van de zon, de hele dag door de zon volgt en ’s avonds haar bladeren sluit. Zelfreinigend en ventilerend, zodat de collectoren koeler blijven en daardoor beter presteren. Wanneer het te hard waait, sluit de Smartflower zich, om beschadigingen te voorkomen. En als u verhuist, kan de Smartflower gewoon mee.
Foto by Smartflower.com
Foto by Smartflower.com
Praktisch en in Nederland toepasbaar
In Nederland hebben we al een paar zonnefietspaden – fietspaden waarvan het wegdek zonne-energie opwekt. Het eerste, in Krommenie, was een pilotproject met SolaRoad waaraan behalve de provincie Noord-Holland ook TNO, Ooms Civiel, Dynnic (voorheen Imtech) en het Europese PV-Sin meebetaalden. De ervaringen met het pad zijn wisselend – er wordt wel energie opgewekt, maar het pad is ook onderhoudsgevoelig en gevoelig voor slijtage en vervuiling. In 2017 is nog een kleiner project in de gemeente Oldambt in Groningen gerealiseerd, alsmede een zonnefietspad in Ede, Gelderland.
De in Frankrijk aangelegde zonneweg Wattway kostte zo’n vijf miljoen euro en is aangelegd in het Franse dorp Tourouvre-au-Perche. Het is de bedoeling dat de 2880 zonnepanelen in de weg de elektriciteit opwekken voor de straatverlichting van het dorp. De ambitie in Frankrijk is hoog; de toenmalige minister van Ecologie en Economie, Ségolène Royal, wilde zonnewegen installeren op 1000 kilometer snelweg.
Oplaadstations voor elektrische auto’s op zonne-energie – extreem logisch wanneer je er over nadenkt. Bij het hoofdkantoor van BMW in München staat er al langer eentje, maar ook in Nederland komt het voor. In Zwolle heeft een groep bewoners subsidie gekregen om een laadpaal voor elektrische auto’s te plaatsen, die gevoed wordt met de op het wooncomplex opgewekte zonne-energie. Wel niet zo flitsend als de overkapping in München, maar net zo effectief.
Ook langs de snelweg, bijvoorbeeld bij de A12 bij Zoetermeer, zijn laadstations met zonnepanelen te zien.
Zonnefietspad Krommenie, foto SolaRoad
Zonneweg Wattway in Tourouvre-au-Perche, foto Wattway
By Jiří Sedláček (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons (Solar car charger near BMW headquarters in Munich, Bayern.)
Fastned laadstation voor elektrische voertuigen langs de A12 bij Zoetermeer, foto Margo van Voskuilen
Haalbaar voor iedereen
Helaas heeft deze installatie weinig praktisch nut, of het moet het trainen van de lachspieren zijn: een plantje dat met zijn blaadjes wiegt wanneer er zon op de zonnecel valt…
Iets nuttiger zijn toepassingen van zonnecellen om de mobiele telefoon mee op te laden. Verwerkt in kleine vouwbare of oprolbare zonnepanelen, of in rugzakken en kleding.
Solar Paper oplader voor telefoon - Yolk
Rugzak met zonnepaneel - Aliexpress
« Nieuws overzicht