Garagedeur vergunningsvrij vervangen? | 02-oktober-2017 |
Wat mag wel, wat mag niet, wanneer de garagedeur de geest heeft gegeven
Na jaren van trouwe dienst hangen de vellen erbij – en bovendien zijn die dubbele openslaande deuren u al een tijd een doorn in het oog. Een kanteldeur moet het worden, of toch een overheaddeur? Wat u ook kiest, bekijk voor u de sloophamer ter hand neemt, eerst even of het mág.
Wanneer wel vergunningsvrij?
Als uw garagedeur in een niet aan openbaar gebied gekeerde zijgevel of in de achtergevel van het hoofdgebouw zit, of wanneer de garagedeur in de voorzijde van een bijgebouw is opgenomen waarvan de gevel is gelegen op het achtererfgebied op een afstand van tenminste 1 meter vanaf openbaar toegankelijk gebied; of wanneer geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn, is het vervangen van een garagedeur vergunningsvrij.
Wanneer vergunningsplichtig?
U dient een omgevingsvergunning aan te vragen voor het vervangen van uw garagedeur, wanneer de betreffende deur gelegen is in de voorgevel, in een naar openbaar toegankelijk gebied gekeerde zijgevel of een voorgevel van een bijgebouw die op een afstand van minder dan 1 meter vanaf openbaar toegankelijke gebied ligt én wanneer er redelijke eisen van welstand van toepassing zijn. Dat laatste betekent, dat er in uw gemeente voor uw woonomgeving een welstandsnota is, waaraan wijzigingen in voorgevel, zichtbare zijgevel en voorgevel van bijgebouw moeten voldoen.
Wanneer uw pand een monument is of onderdeel van een bescherm dorps- of stadsgezicht is, zult u altijd met de gemeente moeten overleggen of een vergunning noodzakelijk is.
Check, check, dubbelcheck
Via het digitale omgevingsloket kunt u nagaan, of in uw geval een omgevingsvergunning voor het vervangen van de garagedeur noodzakelijk is en kunt u deze vergunning ook aanvragen.
Voordat u nu juichend de oude deuren afvoert, dient u echter ook nog rekening te houden met uw buren. Overleg vooraf met uw buren, wanneer u kunt vermoeden dat zij bezwaar tegen uw nieuwe garagedeur zouden kunnen hebben. In goed overleg komt u vast tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing.
Puinhoop, big bag, sloopafval
Wanneer bij het slopen van de oude garagedeur meer dan 10 m3 puin vrijkomt, of wanneer er sprake is van asbesthoudend afval, is daarvoor wel een melding nodig. Ook daarvoor geeft het digitale omgevingsloket aanwijzingen.
Kanteldeur, sectionaaldeur, overheaddeur of toch weer gewoon openslaande deuren
Bij het vervangen van een garagedeur in een bestaand bouwwerk, er van uitgaande dat de ruimte achter de garagedeur geen verblijfsfunctie heeft, zijn de eisen op grond van het Bouwbesluit niet zo streng als voor nieuwbouw. Ook kan worden uitgegaan van het rechtens verkregen niveau, hetgeen zo veel wil zeggen als: tenminste voldoen aan de eisen zoals gesteld ten tijde van de bouw, of aan het niveau dat bij voorgaande verbouwingen is bereikt (tenzij dat lager is dan het originele niveau).
Wel moet er rekening mee gehouden worden, dat de bewegende delen geen hinder mogen veroorzaken bij het vluchten en bij het gebruik van de aangrenzende openbare ruimte. Hiermee moet vooral rekening worden gehouden in die gevallen wanneer toch al een omgevingsvergunning vereist is. De nieuwe garagedeur dient verder voor wat betreft bijdrage tot brandvoortplanting te voldoen aan brandklasse D volgens NEN-EN 13501-1.
Voor een garagedeur in een bestaande gebouw worden in het Bouwbesluit geen eisen voor thermische isolatie genoemd, en ook niet voor geluidsisolatie.
Foto
By Pieter Delicaat (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
« Nieuws overzicht