Nieuwbouw Clubgebouw Sportpark Overveer Oegstgeest

In opdracht van de Stichting Beheer Sportpark Overveer is het nieuwe onderkomen voor het oudste Ajax van Nederland gerealiseerd.

Een leuk feitje hierbij is te weten dat het in 1996 gerealiseerde onderkomen op sportpark De Toekomst voor het “grote”Ajax ook een Kalzip dak heeft. ASC (Ajax Sportman Combinatie uit 1892) is één van de oudste cricket- en voetbalverenigingen van Nederland. Door ruimtegebrek was de vereniging opgesplitst en speelden ze hun wedstrijden op 
 

Vijf locaties maar met de realisatie van de nieuwbouw worden de beide disciplines weer herenigt op de Overveerpolder. Het concept van het clubhuis is gebaseerd op eenvoudige volumes zoals die in de polder voorkomen, dijkwoningen vormen hier een langgerekt lint van bebouwing en vormden zo de inspiratie voor het nieuwe clubhuis. Door een huiselijk element aan dit volume toe te voegen ontstond het concept voor het clubhuis. Voor de invulling van dit element is gekozen voor een nadrukkelijk aanwezige schoorsteen. In de clubkamer van het clubhuis neemt de schoorsteen een centrale positie in. Buiten manifesteert de schoorsteen zich als baken in het landschap en doorbreekt het langgerekte Kalzip felsdak.   


Het Kalzip dak is uitgevoerd in het type 50/444 en de afwerking AluPlusPatina. Het 50/444 type mist de voor Kalzip felsbanen kenmerkende verstijvingrillen dit geeft in combinatie met de AluPlusPatina afwerking een rustiger beeld. De dakopbouw is een inmiddels beproefde methode die we vooral veel in de woningbouw tegenkomen, prefab houten geïsoleerde dakelementen waarop de Kalzip felsbanen worden aangebracht. De dakelementen zijn aan de warme zijde voorzien van een dampremmende laag en de bovenzijde is afgewerkt met een OSB beplating in de dikte 18 mm. De Kalzip montage klips worden op de OSB beplating geschroefd en laten zo een ruimte van 20 mm tussen de onderzijde van de Kalzip banen en het OSB dakbeschot. Deze ruimte wordt opgevuld met een gecomprimeerde glaswoldeken. Er wordt dus niet actief geventileerd. De felsnaden van de Kalzip felsbanen zijn dampdoorlatend hierdoor kan damp, welke door de dampremmende laag is doorgelaten, via de felsnaden uittreden. Een mooi bijkomend voordeel van deze uitvoering is dat hinderlijk geluid bij regen en hagel wordt voorkomen. 


Op deze wijze heeft ASC een aansprekend onderdak gekregen waar deze vereniging lang van kan genieten de verwachte levensduur van een Kalzip dak is namelijk meer dan 50 jaar. Meer informatie is te vinden op de website van Kalzip, in de documentatie of neem contact op met Kalzip Benelux en laat u informeren omtrent de mogelijkheden.  

Dit artikel verscheen eerder op Architectenweb.nl

« Nieuws overzicht