Comfort en een gezond binnenklimaat door luchtdicht bouwen | 25-oktober-2017 |
Een gezond binnenklimaat creëren door luchtdicht renoveren. Hoe doe je dat bij bestaande bouw? Nieuwe woningen worden sinds een aantal jaren al zoveel mogelijk luchtdicht gebouwd.
Gelukkig is er ook veel mogelijk bij bestaande bouw. Een comfortabel, veilig en gezond binnenklimaat is voor iedereen belangrijk.
Luchtdicht bouwen en het bouwbesluit?
In het bouwbesluit worden eisen gesteld aan de luchtdoorlatendheid van nieuwe gebouwen. Deze dient volgens de norm NEN 2687 niet groter te zijn dan 200 dm³/s. Voor luchtdoorlatendheid bij de bestaande bouw geldt het rechtens verkregen niveau. Bij renovatie van bestaande bouw kunnen de verschillende klassen ook als uitgangspunt worden genomen.
Luchtstromen
Lucht circuleert op verschillende manieren. Bij luchtstromen zijn de volgende begrippen belangrijk:
- exfiltratie: ongewenste luchtstromen door kieren en naden van binnen naar buiten (luchtlek);
- infiltratie , ongewenste luchtstromen door kieren en naden van buiten naar binnen (tocht);
- ventilatie, of luchtverversing is het vervangen van de vervuilde of verontreinigde lucht in een ruimte door zuivere lucht. Ventilatie is een gewenste en nodige luchtstroom.
Luchtdicht bouwen- of renoveren is het dichten van ongewenste luchtstromingen in de schil van het gebouw. Dit principe is belangrijk omdat het zorgt voor:
- een betere waterdichtheid;
- energiebesparing;
- geluidwering;
- wooncomfort;
- positief effect op de gezondheid.
Productoplossingen
Gaat het om een oud of een nieuw huis? Dit is belangrijk om te weten. In nieuwere huizen (vanaf ± 1970) worden de ramen en (buiten)deuren afgehangen met 6 mm ruimte tussen raam/deur en kozijn. Hierin wordt dan een zogenaamd inbouwprofiel geplaatst. Oudere huizen hebben die afhangspeling niet, hier komt dan een opbouwprofiel op het kozijn. Vergeet ook de brievenbus niet, in oudere huizen vaak ook een plek waar ongewenste luchtstromen binnenkomen.
Verder heeft Ellen een scala aan producten die geschikt zijn voor luchtdicht renoveren. Zoals tochtband, renovatieprofielen , dorpelprofielen en valdorpels. Veel van deze producten vullen elkaar aan, waardoor luchtdicht renoveren een overzichtelijke klus wordt.