Beperk het energieverbruik met passief bouwen

Met de steeds strengere eisen ten aanzien van energiezuinig bouwen (verlaging van de EPC) wordt passief bouwen een steeds belangrijker item.

Een passief gebouw heeft haar gebouwschil goed geïsoleerd. Wat er wordt vastgehouden gaat ook niet verloren. Om een gebouw passief te mogen noemen is het naast het isoleren met hoge Rc waarden belangrijk luchtdicht te bouwen. Hierdoor kan verwarmde lucht niet meer door kieren naar buiten verdwijnen waardoor het energieverbruik verminderd wordt. Voor het gebouw en dus ook het dak betekent dit dat deze zonder openstaande kieren en naden uitgevoerd dient te worden. Op die manier kan geen ongewenste luchtlekkage optreden. Passief bouwen dient samen te gaan met een hoge isolatie en mechanische ventilatie.


Om in te spelen op de steeds strengere eisen en de toekomstige ontwikkelingen heeft UNILIN een luchtdicht daksysteem ontwikkeld dat ruimschoots voldoet aan de hoogste luchtdichtheidsklasse. Hiermee is het bouwen van een passief gebouw een stap dichterbij.


Luchtdicht daksysteem

Het luchtdichte daksysteem van UNILIN bestaat uit een gepatenteerde luchtdichte veer waarmee de aansluiting van de langsnaden wordt afgedicht. De luchtdichte veer kan worden toegepast in dakelementen met een PIR langszijde, waarbij in de PIR een sponning (hxb = 13x29) is aangebracht. De luchtdichte veer is toepasbaar bij ES D, DS D en SW DR 12 12 / 22 12 elementen.


Hoge luchtdichting

Door het plaatsen van het volgende dakelement, dat tevens is voorzien van een sponning, ontstaat de luchtdichte verbinding. Doordat de luchtdichte veer (d=15 mm) “dikker” is dan de hoogte van de sponning (h=13 mm) ontstaat een zeer hoge luchtdichting. Dit komt omdat de gladde foamlaag, die op de veer aanwezig is, tijdens het aanbrengen van de veer “gedwongen” wordt om te comprimeren. De luchtdichting die ontstaat wordt niet veroorzaakt door “comprimering in dezelfde richting als de bevestigingsrichting”. Met als grote voordeel dat de dakelementen niet (met enorme kracht) tegen elkaar gedrukt hoeven te worden om luchtdichting te verkrijgen.
Met ander woorden: “wanneer de luchtdichte veer is aangebracht is men 100% zeker van een luchtdichte verbinding over de volledige lengte van de langsnaad”.


Meer informatie

Meer informatie en video’s omtrent het luchtdichtbouwen is te vinden op de website van Unilin Insulation.
 

« Nieuws overzicht