De Kracht van de Combinatie speelt in op de toenemende vraag naar luchtdicht bouwen

De bouwwereld verandert in rap tempo. Luchtdicht bouwen wordt tegenwoordig steeds belangrijker vanwege de strenger wordende energieprestatiecoëfficiënt (EPC)-normen in het Bouwbesluit.

Zo is de EPC-norm per 1 januari 2015 verlaagd naar 0,4. Luchtdicht bouwen zorgt voor minder energieverbruik en minder uitstoot van CO2. De schil van een gebouw moet dan ook goed afgedicht worden om luchtlekkages te voorkomen. Op het gebied van hoogwaardige verankering en bevestiging worden eveneens al lange tijd hoge eisen aan duurzame toepassing gesteld. In samenwerkingsverband de Kracht van de Combinatie komen deze drie belangrijke bouwonderdelen, luchtdichtheid, verankering en bevestiging, samen.


Wat is de Kracht van de Combinatie?

Het omzetten van bevestigingen, afdichtingen en luchtdichtheid van bestektekeningen (theorie) naar werkbare oplossingen (praktijk) zorgt in de bouw vaak voor dezelfde soort vragen. Dat geldt ook voor de adviezen over deze onderdelen. Meestal hebben vertegenwoordigers van Gebr. Bodegraven (GB) (hout- en kozijnverbindingen), fischer Benelux (verankeringen) en tremco illbruck (lijmen en kitten), op hetzelfde moment in het bouwproces met dezelfde problematiek te maken. Ze kwamen elkaar daarnaast vaak op bouwplaatsen tegen. 


Omdat hun producten aan elkaar gekoppeld zijn en om efficiënter te kunnen werken, hebben deze fabrikanten enkele jaren geleden de handen ineengeslagen en zo is De Kracht van de Combinatie ontstaan. “Eerst Gebr. Bodegraven en fischer Benelux en in het belang van luchtdicht bouwen, is tremco illbruck in een later stadium eveneens aangesloten”, vertelt Arjan Termeij, projectleider techniek en ontwikkeling bij Gebr. Bodegraven.” De bundeling van deze drie partners vormt een geschakelde keten, waarbij Gebr. Bodegraven het eerste stapje in dit deel van het bouwproces is en tremco illbruck het laatste. 


Luchtdicht bouwen

Het doel van deze unieke samenwerking is faalkosten door fouten in de bouw vanwege veranderende regels en techniek te voorkomen en de klanten, meestal aannemers, te ontlasten. Jeroen Oudshoorn, technisch adviseur bij fischer Benelux, geeft een paar voorbeelden. “Als een aannemer de verkeerde hoekankers en pluggen kiest waardoor de luchtdichtingstape niet kan hechten, kan de luchtdichtheid niet gewaarborgd worden. Of als hij een verkeerde verbindingshoek of anker bij een schuifpui gebruikt, kan het gebeuren dat deze na verloop van tijd vastloopt. Dan moet soms het gevelfragment rondom het kozijn verwijderd worden om de fout te herstellen. Om dit soort problemen tegen te gaan, hebben wij de krachten gebundeld. De klant krijgt van ons één gedegen, gezamenlijk advies. Daarin worden onze producten op elkaar afgestemd en ontstaat een optimale oplossing. Die bestaat uit een ankerplan (Gebr. Bodegraven) in combinatie met de juiste bevestigingsproducten (fischer Benelux) en afdichtingsmiddelen zoals folies, elastisch schuim en tape (tremco illbruck). Voordeel voor de klant is dat deze nu maar één aanspreekpunt heeft in plaats van drie. Het geeft aannemers veel gebruiksgemak, én het scheelt veel tijd. Onze adviezen betreffen in principe alle soorten bouwprojecten, van nieuwbouw tot renovatie en van utiliteits- tot woningbouw.” 


Daar komt bij dat deze planmatige aanpak van de verwerking van ruwbouw-materialen een duurzaam rendement heeft voor bewoners, gebruikers en investeerders. Duurzaam staat hier voor minder CO2–uitstoot, langere levensduur van gebouwen, meer wooncomfort en meer rendement op investeringen in nieuwbouw en renovatie.


Werkwijze

De meeste aanvragen komen binnen via de buitendienstmedewerkers van de drie fabrikanten, die de bouwplaatsen regelmatig bezoeken. Vervolgens werken de partners het advies gezamenlijk uit op één online platform, Docstream. Daarin staan de tekeningen met alle details. Er wordt één compleet advies van gemaakt dat uiteindelijk ter controle naar de aannemer gaat. Na diens akkoord krijgt de aannemer het definitieve document. Met digitale opnametool Snagstream kunnen tussentijdse controles eenvoudig online worden vastgelegd.
 

Online trainingen

Als besloten wordt het advies op de bouwplaats toe te passen, is uitleg soms vereist. Daarom worden er online trainingen georganiseerd. Een interactieve cursus waarmee bouwplaats-, UTA- en CAO-medewerkers op een speelse manier de lesstof tot zich kunnen nemen. Verder beschikt De Kracht van de Combinatie over een brochure met details van de meest voorkomende standaardtoepassingen op het gebied van kozijn-gevel aansluitingen, dakconstructies en verdiepingsvloeren. Voor deze constructies zijn de oplossingen van de drie partners ingetekend, zodat ze perfect op elkaar aansluiten en duurzaamheid garanderen. De combinatie streeft in feite naar standaardisatie, ondanks dat maatwerk moet blijven bestaan. Standaardisatie voorkomt fouten, levert direct gebruiksgemak, tijdwinst en uiteindelijk kostenbesparing op. 


Toekomst van de Kracht van de Combinatie

Steeds meer mensen zien de meerwaarde van de Kracht van de Combinatie. Aannemers weten de combinatie steeds beter te vinden. Zo is de Kracht van de Combinatie een volwaardige partner in de bouw aan het worden, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.

« Nieuws overzicht