‘Een kwaliteitsproduct verdient een perfecte verwerking’ | 18-december-2017 |
Iedere keten is zo sterk als de zwakste schakel. Dat geldt ook voor een bitumineus dakbedekkingssysteem.
Zijn de producten van een goede kwaliteit maar de verwerking wordt slecht uitgevoerd dan is er kans op lekkage. Maar andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde. Een goede dakdekker kan zelfs met een minder product een dak waterdicht maken.
Wat zijn de laatste veranderingen in de regelgeving op het gebied van dakbedekkingen en waar dien je als leverancier rekening mee te houden?
In mei 2009 ging de NEN6050 van kracht; brandveilig werken op daken. Het gebruik van open vuur in onder andere randzones en bij opgaand gevelwerk werd aan banden gelegd. Voor SOPREMA betekende dit het begin van zelfklevende bitumineuze producten. Inmiddels zijn deze producten niet meer weg te denken uit het assortiment en worden zij niet alleen toegepast op de in de NEN6050 voorgeschreven plaatsen. Ook complete dakvlakken worden tegenwoordig (deels) zelfklevend uitgevoerd.
Een andere ontwikkeling is de in 2012 ingevoerde Arbo tilnorm. Producten zwaarden dan 25 kg mogen niet meer door 1 persoon getild worden. Een tweede persoon moet ingeschakeld worden of er moet gebruik worden gemaakt van een tilhulp. Ook voor de productie en transport van de bitumen dakbanen had dit gevolgen. De producten werden, waar mogelijk, aangepast naar het maximale gewicht. Zo voldoen de rollen aan de tilnorm en kan de dakdekker zijn werk op dezelfde manier blijven uitvoeren.
Hoe kun je ervoor zorgen dat dakbedekking zo duurzaam wordt geleverd en lang mogelijk meegaat?
We signaleren in de markt een toenemende vraag naar levensduurrapportages. Een levensduurrapportage op je product wordt bijna als vanzelfsprekend ervaren. Ook producten van SOPREMA hebben een minimale levensduur van 25 jaar volgens de rapportage van het BDA. Dat betekent dat wij onze klant kunnen verzekeren van een kwalitatief goed en duurzaam product. Natuurlijk spelen er meerdere factoren een rol, zoals de verwerking en externe omgevingsfactoren. Daarvoor bieden wij onze klanten ieder jaar een training. Een specifieke producttraining waarbij theorie wordt gecombineerd met de verwerking in de praktijk. Ook ons nieuwe trainingscentrum in Grobbendonk (BE), Club Expert, is sinds deze zomer geopend om alle betrokken partijen in de bouw te voorzien van actuele kennis en vaardigheden.
Zouden leveranciers zoveel mogelijk gebruik moeten maken van duurzame natuurlijke materialen of zou er in de toekomst juist meer ruimte moeten komen voor kunststof dakbedekkingen?
Duurzame natuurlijke materialen zullen zeker een grotere rol gaan spelen in de nabije toekomst. Gelukkig staan de ontwikkelingen en innovaties binnen SOPREMA niet stil. Iedere dag wordt er hard gewerkt om net dat beetje extra in onze producten te integreren. Maar laten we niet vergeten dat bitumen al een natuurlijk materiaal is. Bitumen is een rest product dat ontstaat na de destillatie van aardolie. Ook het duurzame karakter van bitumen wordt vaak onderschat: het gaat jarenlang mee en is bovendien prima recyclebaar. Bitumen moet hierbij niet verward worden met teer, teer is een steenkoolproduct (dat overigens niet meer toegepast mag worden). Vervuiling van bitumen dakbedekking met teer maakt recycling van de producten onmogelijk.
Wat moeten we vooral in de gaten houden op het gebied van dakbedekking in het komende jaar?
'Als we terug kijken dan moeten we vooral signaleren dat de verkoop van bitumineuze producten stil kan komen te liggen door een tekort aan andere materialen. Denk hierbij aan de PIR crisis, door een tekort aan MDI was een beperkte productie van PIR isolatie mogelijk. Veel bouwprojecten kwamen stil te liggen of werden uitgesteld, wat ook gevolgen had voor de afname van dakbedekking. Als we vooruit kijken; wat moeten we komend jaar vooral in de gaten houden? Dan richten we ons op het voorzien in de behoeften van de afnemer. De wensen/behoeften van de afnemers, verwerkers of eindgebruikers gaan een steeds belangrijkere rol spelen in de aankoop beslissing. Als producent is het belangrijk om deze behoeften in kaart te brengen en hier op in te spelen. Ontzorgen is hierin een begrip. De toenemende vraag naar BIM objecten, BREAAM, Lean & Green, luchtdicht bouwen en bijvoorbeeld het verhogen van de minimale Rc waarde zullen het komende jaar de nodige aandacht krijgen binnen de SOPREMA group’.
Welke eisen zijn anno 2018 doorslaggevend voor het succes van dakbedekking?
'Hoewel de prijzen te allen tijde een belangrijke rol spelen zal de kwaliteit van de producten het uiteindelijk winnen. In onder andere prestatiecontracten en levensduurrapportages is de prijs niet zichtbaar. Het belangrijkste is is dat het product waterdicht is en dat ook voor een lange periode. Ondersteuning en advisering in het verwerkingsproces, het verwerken van de dakbedekking, zal steeds belangrijker worden. Ook de training van dakdekkers is en blijft een belangrijke, misschien wel dé belangrijkste, factor. Want zoals bekend; iedere keten is zo sterk als de zwakste schakel.'
« Nieuws overzicht