'LG heeft voor Nul op de meter woningen de power in huis om alles bij 1 partij te laten produceren' | 29-januari-2018 |
'We kunnen op het gebied van zonnepanelen en warmtepompen een belangrijke rol spelen in Nederland'
“Traditioneel gezien wordt een huishouden aangesloten op het gas- en elektranet, daarmee is het huis ‘on-grid’. Nul op de Meter (NOM) houdt voor ons in dat de energiebehoefte binnen een huishouden volledig onttrokken wordt uit duurzaam opgewekte energie. Denk aan elektrische opwekking door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen. Hierbij is het mogelijk de energie op te slaan, en met deze opgeslagen duurzame energie kan een warmtepomp vervolgens zijn werk doen. Een lucht-water warmtepomp maakt gebruik van (buiten)lucht en zorgt er daarmee voor dat het huis en tapwater kan worden verwarmd (of gekoeld). NOM-woning betekent feitelijk dus een woning die functioneert zonder gebruik te hoeven maken van aardgas en centraal opgewekte energie uit fossiele brandstoffen. De CV-ketel behoort in een NOM-woning in ieder geval tot het verleden.” aldus Maurice Rebel, Senior Accountmanager Verwarming van LG Electronics.
“Voor LG is dit interessant omdat wij een fabrikant zijn van de totaaloplossing, waar we in de huidige markt nog veel samenwerkingen zien tussen verschillende fabrikanten. Binnen de Nederlandse markt verkopen wij echter al onze eigen zonnepanelen en warmtepompen. We sluiten niet uit dat we hier op den duur eveneens onze omvormer gaan verkopen in Nederland. De accu is inmiddels al verkrijgbaar op de Nederlandse markt. SMART-homes zullen deze totaaloplossing afmaken, immers hebben we al witgoed en produceren we ook al monitoren en smartphones.”
Hoe kun je ervoor zorgen dat ‘de Nul op de Meter’ daadwerkelijk wordt gehaald?
“Wanneer de woning kan functioneren zonder aansluiting op het gas –en elektranet én zijn energie uit duurzame opgewekte energie haalt, dan spreken wij over NOM. De opgewekte energie moet dan uiteraard wel minimaal gelijk staan aan het verbruik van het huishouden. De stap naar ‘decentraal’ wordt gezet nadat een woning helemaal kan opereren zonder aansluiting op het net, dit wordt ook wel ‘off-grid’ genoemd, en dus ook ook gebruik maakt van de opgeslagen van elektrische energie.”
Wat betekenen de eisen die aan nieuwbouwwoningen worden gesteld voor de huidige productlijnen die jullie aanbieden?
“Deze eisen zullen inhouden dat wij naar de praktische integratie van onze apparatuur zullen gaan. Van koelkast tot accu en van zonnepaneel tot warmtepomp.“
Hoe kunnen jullie producten bijdragen aan de milieueisen die voor nul-op-de-meter woningen worden gesteld?
“LG heeft al ruime ervaring opgedaan in het ontwikkelen van BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) projecten. Onze oplossingen variërend van lucht-water warmtepompen, zonnepanelen, omvormers, energiemonitoring en ventilatiesystemen hebben al in diverse projecten mooie energiebesparende resultaten opgeleverd. Deze ervaring zetten we natuurlijk in bij het het realiseren van NOM-woningen.”
Welke factoren zijn volgens jou doorslaggevend voor het succes van nul- op-de-meter nu en in de toekomst?
“Voorop staat dat we meer moeten gaan doen! De gasaansluiting moet definitief verboden worden in nieuwbouw, nu is dit nog geen wet. Daarnaast zijn huishoudens veelal gewend te functioneren op gas, zij koken bijvoorbeeld dan ook op gas. Koken op gas is anders dan elektrisch koken, en dat vormt gelijk een reden voor mensen om niet over te stappen. Een andere drempel, zo blijkt, is het ‘gehannes’ met monteurs die over de vloer komen. Maar wellicht de grootste uitdaging is de investering. Deze vormt een belangrijke factor voor huishoudens om niet over te stappen. De ISDE-regeling haalt deze drempel voor een groot deel weg, maar mensen moeten ook durven te investeren.”
« Nieuws overzicht