Betonkernactivering - zo oud als de weg naar Rome

Wie dacht dat betonkern-activering een modern verschijnsel is, vergist zich

Vroeger werden door de Romeinen de vloeren in de badhuizen al verwarmd (zie foto). Met de vloerverwarming die zij gebruikten, hypocaust genaamd, werden de sauna's en warme baden verwarmd. De sauna's hadden vaak een eigen stookruimte, aan het einde van het warme bad en het lauwe bad zat vaak het koude bad. Maar  in plaats van een vloer op stapeltjes tegels of stenen werken wij met buizen van aanzienlijke afmetingen die in de betonvloer worden opgenomen. Hierdoor wordt de vloer voor zowel naar beneden als naar boven toe een verwarmend en koelend element.

Principe van betonkernactivering

Bij betonkernactivering, ook wel afgekort als BKA, wordt er gebruik gemaakt van de volgende natuurwetten:

  • Een zware massa slaat warmte en koude op om het vervolgens af te staan aan de omgeving;
  • Vloeistof heeft een grotere capaciteit om warmte en koude te transporteren dan lucht.
Lage temperatuurverwarming, hoge temperatuurkoeling

Betonkernactivering wordt gecombineerd met lage temperatuurverwarming een hoge temperatuurkoeling. Omdat het verwarmend of koelend oppervlak zo groot is, hoeft de vloer maar een paar graden warmer of koeler te worden om de ruimtetemperatuur te beïnvloeden. Vanwege dit efficiënt verbruik van energie is betonkernactivering geschikt voor aansluiting op warmte-koude opslag, warmtepompen en/of zonne-energie.

 
Het verschil met vloerverwarming

Bij vloerverwarming wordt de betonvloer niet als buffer gebruikt, dat wordt bij vloerverwarming zelfs als verlies beschouwd. Vaak wordt met reflecterende en isolerende lagen de verwarming zoveel mogelijk van de betonmassa gescheiden.

Gevolgen voor akoestiek

Het toepassen van betonkernactivering heeft gevolgen voor de maatregelen die er op het gebied van ruimte-akoestiek genomen kunnen worden. De vloer kan niet teveel worden afgeschermd met akoestische panelen. Dit dient nauwkeurig door de installateur en akoestisch adviseur op elkaar afgestemd te worden. Ook kan de vloer niet zomaar met elk type vloerafwerking worden afgewerkt, sterk isolerende vloerbedekkingen die lekker warm aanvoelen, zijn dan juist niet geschikt.
 

Lees meer over de gevolgen van betonkernactivering op ruimte-akoestiek in het artikel
Akoestiek - meer over geluidabsorptie
Meer informatie

>> Plafondsystemen geschikt voor BKA

>> Lees meer over Warmte-koude opslag

>> Lees meer over Warmtepompen

>> Lees meer over Lage temperatuurverwarming

>> Lees meer over Zonne-energie

>> Naar Themapagina Verwarming

Foto: By Ad Meskens - Own work, CC BY-SA 3.0

« Nieuws overzicht