Brandwerende bekledingen voor kanalen, leidingen en profielen | 29-januari-2018 |
Als onderdelen van de hoofddraagconstructie in het zicht blijven, moeten ze brandwerend afgewerkt worden.
Daarvoor wordt doorgaans brandwerende beplating, brandwerende verf of coating, brandwerende spuitpleister of brandwerende toegepast, mogelijk ook in combinaties.
Brandwerende beplating
Deze platen bestaan uit mineraalvezels, vezelversterkt gips, vermiculiet of silicaat. Veel fabrikanten bieden voor meerdere profieldoorsneden pasklare betimmering. Deze systemen worden meestal met bijgeleverde bevestigingsmiddelen gemonteerd.
Andere manieren om brandwerende bekleding te bevestigen zijn schroeven of met hittebestendige lijm. De beplating is veelal naadloos af te werken en kan worden voorzien van een dunne stuclaag of muurverf.
Hoe dik de bekleding moet zijn hangt af van de benodigde brandwerendheid, de kritieke temperatuur die voor het constructieonderdeel wordt gehanteerd en de profielfactor.
Brandwerende verf en coating
In plaats van brandwerende beplating of gipspleister, kan ook brandwerende verf of coating worden toegepast. Daarmee zijn hoofddraagconstructies ook tot 120 minuten brandwerend te beschermen.
De verflaag reageert op hoge temperaturen, dan verandert de chemische samenstelling en schuimt de verf op tot een dikke isolerende beschermlaag. Dit wordt mogelijk gemaakt door de specifieke samenstelling van de verf:
- Alcohol (polyol), vormt koolstof dat nodig is voor de isolerende laag;
- Polyfosfaat, valt bij hoge temperaturen uiteen en reageert met het alcohol;
- Schuimmiddel (melamine of ureum) voor het zwellen;
- Bindmiddel (organisch), bijvoorbeeld acrylaat (voor cellulosebranden) of epoxy (voor koolwaterstofbranden).
De brandwerendheid is afhankelijk van de combinatie van het profiel en de dikte van de verflaag. De laagdikte kan dunner bij een ander gekozen profiel, hierop is dus winst te behalen.
Voor het toepassen van brandwerende verf moet worden voldaan aan de testen en beoordeling volgens de NEN-EN 13381-8; die wordt voorgeschreven door het Bouwbesluit.
Er is ook brandvertragende verf op de markt. Deze absorberen energie door afkoeling.
Brandwerende spuitpleister
Het toepassen van brandwerende spuitpleister heeft zijn eigen specifieke voordelen. Als een constructie niet in het zicht is, en knooppunten te ingewikkeld zijn om ze brandwerend te bekleden, biedt spuitpleister een uitkomst.
Het spuitpleister bestaat uit mineraalvezels of vermiculiet, in ieder geval geen asbest, en het kan zonder stralen of en primer op de constructie worden aangebracht.
De laagdikte moeten tijden het spuiten van de pleister worden gemeten. Het oppervlak toont een oneffen structuur, maar dat is, indien nodig, handmatig af te vlakken. Voor het bespuiten van constructies die boven een open esthetisch plafond toch in het zicht zijn, kan bijvoorbeeld een donkere kleurstof aan het spuitpleister worden toegevoegd.
Brandwerende isolatie
Voor constructieonderdelen, maar ook voor luchtbehandelingskanalen, zijn er ook lichtgewicht brandwerende isolatieplaten op de markt. Voor diverse profielvormen van stalen onderdelen zijn pasklare bekledingen ontwikkeld, maar ook voor ronde of rechthoekige kanalen zijn kant en klare oplossingen op de markt. De brandwerendheid kan oplopen tot 120 minuten. Voor de montage worden meestal bijgeleverde bevestigingsmiddelen gebruikt.
Product vinden op NBD-Online?
>> Brandwerende bekledingen
>> Brandwerende coating
>> Brandwerende spuitpleister