Schöck Isolink® pakt koudebruggen in de geventileerde gevel bij de bron aan

Schöck Isolink® is een uniek glasvezelcomposiet gevelanker dat warmteverlies voorkomt bij het verankeren van geventileerde gevels aan de constructie.

Het Isolink® gevelanker vervangt de traditionele gevelverankeringssystemen uit staal of aluminium. Daarmee wordt een koudebrugprobleem opgelost dat jaren onopgemerkt is gebleven en is de geïsoleerde gevel nu écht vrij van thermische lekken.

Koudebrugvrij bouwen komt eraan

Met de nieuwe BENG-norm en stijgende Rc-waarde voor de gevel is er geen ontkomen aan: koudebrugvrij bouwen is een must. Daarin heeft elke doordringing van de isolatie een negatief effect op de thermische kwaliteit van de gebouwschil. Traditionele verankeringen veroorzaken thermische lekken in de isolatie en dit leidt tot extra isolatiedikte om het werkelijk verlies aan Rc-waarde te compenseren. “Dit overcompenseren is een onnodige en inefficiënte oplossing die het probleem niet bij de oorzaak aanpakt” geeft Arjan Westra van Schöck Nederland aan. Met Schöck Isolink® zijn koudebruggen in de geventileerde gevel verleden tijd.

BENG: bijna energie neutrale gevel?

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna energie neutrale gebouwen (BENG) zijn. Om dit te toetsen wordt de maximale energiebehoefte (kWh) en het maximale primair fossiel energiegebruik (kWh) per mgebruiksoppervlak per jaar gelimiteerd. Dit betekent een hogere thermische kwaliteit van de gebouwschil, waarbij voor koudebruggen geen plaats is. Voor toekomstbestendige nieuwbouw en renovatie is het van belang hier nu al rekening mee te houden.

De meeste gevelelementen worden bevestigd met een stalen of aluminium profiel. Bij het doordringen van de isolatieschil leiden deze materialen tot grote koudebruggen en gaat veel warmte verloren. Arjan Westra: “Met de traditionele verankering wordt het halen van de BENG-norm een uitdaging. Circa 50% van het totale warmteverlies in de gevel wordt veroorzaakt door de verankering. Dat negeren is op de lange termijn niet meer te verdedigen”.

Thermisch isolerend gevelanker

Als specialist op het gebied van thermische onderbrekingssystemen in gebouwen was deze hiaat in de gevel voor Schöck voldoende reden om een geheel nieuwe oplossing voor de markt te ontwikkelen. Bij het nieuwe Schöck Isolink® gevelanker is gebruik gemaakt van glasvezelcomposiet in plaats van staal of aluminium. De warmtegeleidingscoëfficiënt van het glasvezelmateriaal in Isolink® (λ = 0,7 W/mK) is 200 keer lager dan bijvoorbeeld aluminium, dat veel wordt toegepast in de gevel. Hierdoor vindt nagenoeg geen warmteverlies meer plaats door het anker heen en presteert het gevelanker aanzienlijk beter dan de traditionele oplossingen uit metaal.

De thermisch isolerende werking en hoge treksterkte, stijfheid en duurzaamheid maken glasvezel dan ook uitermate geschikt voor toepassing in de gevel. Het Isolink® gevelanker werkt als een constructief dragend anker en bestaat in de kern volledig uit glasvezelcomposiet. Aan het uiteinde is een metalen draadeind voorzien waarmee de gevelconstructie, direct of indirect met behulp van een adapter, kan worden gemonteerd.

Meer gebruikersoppervlak levert hogere financiële waarde

Om aan de huidige eisen voor de gevel te voldoen wordt in de regel een dikker isolatiepakket aangebracht. Met de huidige Rc-waarde van 4,5 voor de gevel loopt de gemiddelde wanddikte al snel op tot 300-350 mm. Om aan de stijgende energie-eisen te blijven voldoen zal de wanddikte alleen maar verder toenemen. Westra: “Met ons Isolink® gevelanker kunnen we in bepaalde situaties het isolatiepakket met wel 50% reduceren en hierdoor veel slankere gevels gaan bouwen”.

Een slanke gevel biedt vele voordelen. De slanke gevelconstructie zorgt ervoor dat er meer binnenruimte overblijft. En daarmee meer gebruiks- en woonoppervlak. Dit is goed nieuws voor de uiteindelijke bewoners, maar zeker ook voor de projectontwikkelaar. Meer gebruikersoppervlakte betekent namelijk een hogere financiële waarde en meer huur- en verkoopopbrengst. Een win-win voor alle partijen.

« Nieuws overzicht