Van ‘ronduit truttig’ naar een nieuw elan

Maatwerk gevelpanelen met duidelijke Escher-invloeden maken van Haags renovatieproject een hoogvlieger

De woningen in de Naaldwijksestraat waren duidelijk toe aan renovatie. Niet alleen hadden de gevels een behoorlijk gedateerde uitstraling, ze waren bovendien in slechte bouwkundige staat en de bewoners ervoeren tocht rond de kozijnen.

In opdracht van woningcorporatie Staedion is de Naaldwijksestraat in Den Haag daarom recent gerenoveerd. In samenwerking met architectenbureau Vanschagen Architecten en Bouw- en Aannemingsbedrijf Van Omme & De Groot B.V. zijn er ook een aantal correcties in de gevelindeling geïntroduceerd.

Geen standaardoplossing voor dichte gevelvlakken

Kenmerkend in de architectuur zijn de dichte gevelvlakken, die voorheen uitgevoerd waren als vlakke, gekleurde panelen van plaatmateriaal. Nu is gekozen voor een dun maar solide paneel met een afbeelding in reliëf, waardoor de panelen minder massief ogen. Holonite heeft voor deze renovatie unieke elementen op maat geproduceerd, waarop op een abstracte wijze vliegende mussen zijn afgebeeld. De architect heeft met dit ontwerp een verwijzing gemaakt naar het belangrijkste bindende element in de Schilderswijk van de laatste 60 jaren; het buurthuis "de Mussen".

Klaas Waarheid, Vanschagen Architecten:

“Dit deel van de Schilderswijk oogde truttig en versleten, toen we de opdracht kregen. Voor de vele gesloten vlakken van de gevels wilden we geen plaatmaterialen gebruiken - daarvan is er in de Schilderswijk al genoeg.

Het was onze ambitie om een nieuwe laag van de geschiedenis zichtbaar te maken op deze plek. Ik heb in die tijd onder andere het boek van Diederick Klein Kranenburg gelezen: ‘Samen voor ons eigen’, over de geschiedenis van de Schilderswijk. En wat telkens naar voren kwam, was de rol van het buurthuis De Mussen. Een wijkcentrum, beheerd door een familie, dat al decennialang een bindende factor is in de wijk. De symboliek van de mus, als een vogel die weet te leven van de restjes die anderen achterlaten, sprak me ook wel aan. Een levenskunst die past bij de Schilderswijk.

We hebben de schetsen van de Mussenpanelen bij ons op kantoor gemaakt en verder uitgewerkt. Met verticale en horizontale elementen. Soms zijn de beelden gespiegeld. Ja, er is wel een zekere associatie met Escher.”

Er kan nog meer

Met Holonite maatwerkoplossingen is nog veel meer mogelijk. Holonite biedt naast het ruime standaard assortiment ook eindeloos veel mogelijkheden op het gebied van maatwerk. Inmiddels heeft Holonite veel ervaring met het creëren van eigentijdse gevelelementen. De Holonite producten zijn hoogwaardig van kwaliteit en bijzonder duurzaam, gemaakt van de beste milieuvriendelijke grondstoffen.

Bij maatwerkproducten is Holonite van begin tot eind betrokken bij het project als partner, meedenker en adviseur. Desgewenst kan Holonite voor u de werkvoorbereiding professioneel verzorgen. Maatwerkproducten zijn bij uitstek geschikt om een gebouw van een geheel eigen uitstraling te voorzien.

De producten van Holonite zijn in verschillende kleuren en texturen leverbaar en zijn bovendien Cradle-to-Cradle gecertificeerd.

Projectgegevens
  • Project: Renovatie Naaldwijksestraat, Den Haag
  • Opleveringsdatum: juli 2017
  • Architect: Vanschagen Architecten
  • Opdrachtgever: Staedion
  • Aannemer: Van Omme & de Groot B.V.
  • Toegepaste producten: maatwerk panelen Holonite, zogenoemde Mussenpanelen
  • Bekistingsmat: NOE Plast
  • Foto’s: DAPH Dutch Architectural Photographers
« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie