Opstallen: bergingen, fietsenstallingen, terrasoverkappingen | 17-maart-2018 |
Maar ook carports en priëlen vallen onder opstallen
Kleine bouwwerken op het terrein of in de tuin worden opstallen genoemd.
Vergunning nodig?
Heb je voor het plaatsen van een berging, fietsenstalling of terrasoverkapping eigenlijk een vergunning nodig? Voor bij een hoofdgebouw behorend bouwwerk heeft de overheid een publicatie uitgebracht met daarin informatie over de regelgeving en vergunningen. Het geeft antwoord op de vragen wanneer een bouwwerk vergunningsvrij is en wanneer een carport, berging of fietsenstalling een bouwvergunning of omgevingsvergunning nodig heeft.
Bergingen
Bergingen zijn vooral praktische ruimtes, voor het stallen van fietsen, een plek voor het tuingereedschap en de grasmaaier en wat al niet meer. Er kan een onderscheid gemaakt worden naar bergingen die binnen in een apartementengebouw worden gerealiseerd, waar dan uiteraard de opstalvergunning niet voor geldt, en bergingen die op het eigen terrein of in de tuin worden geplaatst. Als bergingen binnen niet worden uitgevoerd in bijvoorbeeld met betonstenen opgetrokken muurtjes en afgesloten deuren, dan zijn er ook kant-en-klare bergingconcepten in de handel met modulaire panelensystemen met open gaaspanelen of gesloten plaatpanelen.
Bergingen die op het terrein of in de tuin worden opgesteld hebben ook een standaardisatie ondergaan. Er zijn kant en klare bergingen verkrijgbaar, die meestal in hout worden opgetrokken. De meest gangbare houtsoorten zijn vuren, lariks, grenen en western red cedar. De wanden worden doorgaans uit rabatdelen opgetrokken, waarbij men ook uit verschillende profileringen kan kiezen. Een berging met een plat dak bestaat meestal uit een één- of tweelaagse bitumineuze of EPDM dakbedekking. Een hellend dak kan ook en wordt meestal met golfplaten afgewerkt. Voor de opgaven van de maten en de montage worden alle houten delen afgewerkt.
Product vinden? >> Bergingen, fietsenbergingen op NBD-Online |
Fietsenstallingen
In een fietsnatie als Nederland komen we uiteraard een veelvoud aan fietsenstallingen, fietsenbergingen en fietsboxen tegen. Fietsenbergingen en fietsboxen zorgen ervoor dat een fietsendief eerst aan het slot van een deur moet morrelen, voordat hij bij de fiets kan. Bij een fietsenstalling staan fietsen voornamelijk in de openlucht geparkeerd, al dan niet onder een overkapping. Vrijwel alle fietsenbergingen en fietsenstallingen zijn opgebouwd uit standaard onderdelen die modulair uit te bouwen zijn. Een fietsenberging of fietsbox kan uit open gaaswanden of gesloten rechte of gebogen paneelwanden bestaan.
Terrasoverkappingen
Om meer tijd in het jaar buiten op het terras door te kunnen brengen, is een terrasoverkapping een uitstekende oplossing. Een terrasoverkapping is met gangbare delen in de markt zelf op te bouwen, maar ook leveranciers hebben kant-en-klare pakketten ontwikkeld waarmee een terrasoverkapping razendsnel opgetrokken kan worden. De profileringen van de kolommen en liggers zijn doorgaans gestandaardiseerde (roestvrij) stalen of aluminium profielen, die op maat geleverd kunnen worden. Als overkapping kan men vaak kiezen uit bijvoorbeeld aluminium of houten vinnen, doek of glas. Een gesloten overkapping is eventueel ook met glazen schuifpanelen af te sluiten, waardoor er als het ware een tuinkamer ontstaat. Voor de montage van de kolommen moet nagegaan worden óf en welke fundering er nodig is.
Product vinden? >> Overkappingen, terrasoverkappingen op NBD-Online |
Carports
Open overkappingen op inritten, waaronder auto’s geparkeerd kunnen worden, worden carports genoemd. De constructies zijn vaak van hout, metaal of een combinatie daarvan. Een carport kan al in het ontwerp van het huis worden meegenomen, maar het kan ook prima later als toevoeging geplaatst worden. Leveranciers bieden uiteenlopende stijlen aan, zodat het op het ontwerp van uw huis en tuin is af te stemmen. Carports worden als kant-en-klaar bouwpakket aangeboden, maar de constructie en betimmering en dakafwerking kun je ook afzonderlijk uitzoeken en op elkaar afstemmen.
Priëlen
Een prieel heeft altijd een dak. Het is bedoeld om een zitplaats in de tuin te bieden, met beschutting tegen de zon en de wind. Daarom hebben priëlen vaak een paar wanden, halfhoge wanden, of zijn zelfs helemaal af te sluiten met deuren. Priëlen zijn dus echte tuinkamers. Hoewel een plak dak op een prieel geen uitzondering is, komen afgeschuinde daken op priëlen toch het meeste voor. Mogelijke dakbedekkingen zijn bijvoorbeeld shingles, leien (natuurlijke leien of van kunststof), dakpannen of dakpanplaten, riet of een sedumdak. Voor de constructies wordt vooral hout gebruikt. Dichte wanden of wanddelen zijn vaak van rabatdelen, van hout of van kunststof, gemaakt. Maar slanke en ranke metalen constructies met glas of lichtdoorlatende beplating komt ook voor.
Pergola’s
Pergola’s zijn in feite groeiplaatsconstructies. De afmetingen van pergola’s kunnen die van een overkapping aannemen, maar meestal is het ‘dak’ van latten of balken die het dan toch open houden. Tegenwoordig worden pergola’s ook geplaatst als sfeerverhogend element of om een afgebakend gebied te creëren dat als een buitenkamer wordt ingericht.
Klassieke modellen worden veelal met hout uitgevoerd. Een romantische pergola heeft bijvoorbeeld betonnen of natuursteen kolommen, met een houten afwerking. Strakke en moderne pergola’s zijn vaak van metaal. Andere opties voor een eventueel dak van een pergola zijn bijvoorbeeld lichtdoorlatende beplating, een glazen dak of afwerken met doek.
Schuttingen, hekwerken en hekken vallen ook onder opstallen. |
Terug naar >> Themapagina Buitenruimte |