Raamluiken en raampanelen

Niet alleen veilig en inbraakwerend, maar ook zonwerend!

Hoewel raamluiken en raampanelen vaak primair worden toegepast voor de inbraakveiligheid, kan hun zonwerende functie toch niet ontkend worden.

Raamluiken

Raamluiken binnen zijn vaste onderdelen die vlak voor het raam of op het kozijn worden gemonteerd. Vaak worden ze van hout gemaakt, maar bamboe is ook mogelijk. Als invulling van de raamluiken kunnen vaste of beweegbare lamellen houten panelen of houten latten worden toegepast.

Raamluiken buiten zien we nog het meeste en zijn vaste onderdelen die voor het raam of op het kozijn worden gemonteerd. Buitenluiken worde ook vaak van hout gemaakt, eventueel van bamboe. Als invulling van de raamluiken kunnen vaste of beweegbare louvres, houten panelen of houten latten worden toegepast.

Jaloezieluik

Dit type zonwering is in Nederland vooral bekend van oudere panden en van boerderijen. Het is mogelijk dat de jalouzie├źn in de luiken beweegbaar zijn, door middel van een koppelstang. Jalouzieluiken kunnen alleen worden toegepast bij naar binnen openende ramen. De zonwerende eigenschappen zijn afhankelijk van de kleur van het buitenoppervlak en bij lichte kleur zeer goed. Door de gecombineerde functie van zonwering, ruitbescherming en thermische isolatie is dit voor bepaalde toepassingen een aantrekkelijk product.

 
Raampanelen

Buitenzonwering van raampanelen wordt vaak verschuifbaar uitgevoerd. Rails zijn daarvoor in de gevel verwerkt, waarin of waarlangs de raampanelen worden verschoven. Voor de invulling van de raampanelen kan textiel of vaste of beweegbare louvres van hout of aluminium worden toegepast.

Afhankelijk van de positie in de gevel wordt ervoor gekozen om de raampanelen handmatig of elektrisch te bedienen. Het is ook mogelijk om ze op het weertype te laten reageren en zelfs zonnecellen te integreren in de panelen. Hierdoor vormt het raampaneel een geavanceerd stuk geveltechniek en doet daar qua design ook niet voor onder. Het betekent ook een stuk integratie van deze intelligentie in de gevelopbouw en de mogelijkheid om onderhoud uit te kunnen oefenen op deze gevelonderdelen.

Terug naar Basiskennis Bouwkunde Buitenzonweringen, algemeen
« Nieuws overzicht