Zonwerend glas

Met zonwerend glas hoef je geen rekening te houden met externe of in te bouwen zonwering

De warmteabsorberende eigenschappen van glas kunnen worden verbeterd door het glas door en door te kleuren. De kleur wordt bereikt door het toevoegen van metaaloxiden. De basiseigenschappen van het glas worden daarmee niet veranderd. Doordat het glas meer warmte absorbeert, zal het ook extra uitzetten. De sponningdiepte van het kozijn moet daarop worden aangepast. Wanneer het glas deels beschaduwd wordt in de toepassing, moet gehard glas toegepast worden om breuk te voorkomen.

 
De warmtereflecterende eigenschappen van glas kunnen worden verbeterd door het in vacuüm opdampen van metaallaag of het één- of tweezijdig inbranden van een metaaloxidelaagje. De basis van dit soort glas is spiegelglas.

Meteen een product vinden? >> Zonwerend glas op NBD-Online

Zonwerend glas laat zich in de volgende typen onderscheiden:

Absorberend glas

Dit is glas dat in de massa gekleurd is. Hierdoor wordt een deel van de zonnestraling door het glas geabsorbeerd en vervolgens als warmte aan de omgeving afgestaan. Deze warmte-afgifte geschiedt naar buiten en naar binnen, zodat de warmtewering met alleen-absorberend glas beperkt is.

Absorberend-reflecterend glas

Om deze beperking (zoals genoemd onder absorberend glas) te verbeteren kan absorberend glas worden voorzien van een reflecterende coating, welke meestal niet op de buitenzijde van het glas is aangebracht. De mate van zonwering wordt dan aanzienlijk verbeterd.

Zonreflecterend glas

De werking hiervan berust op het reflecteren van op het glas vallende zonnestraling door het aanbrengen van een coating of een glasfolie. Bij toepassing van een coating wordt op het glas (blank of getint) een metaallaagje aangebracht. Toepassing vindt vrijwel uitsluitend plaats in isolerend dubbelglas.

De coating kan in verschillende hardheid zijn uitgevoerd en wordt, afhankelijk van de uitvoering aan de buitenzijde (positie 1), de spouwzijde (positie 2-3) of de kamerzijde (positie 4) van het dubbelglas aangebracht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:
 

  • harde coating (positie 1 of 2);
  • halfharde coating (positie 2);
  • zachte coating (positie 2).

Harde coatings worden aangebracht tijdens de glasfabricage volgens het floatprocédé. Halfharde en zachte coatings worden onder vacuüm volgens een soort magnetronprocédé opgebracht.

Zonwerende folie

Warmtewerende raamfolie of zonwerende folie verminderen die zonnewarmte die normaal gesproken bij onbehandeld helder glas zou binnenkomen. Er zijn folies op de markt die zonnewarmte met 80% verminderen en daarmee bijna alle UV straling tegenhouden. Gekleurde folies zijn mogelijk, maar ook kleurloze.

Glasfolie, of raamfolie, is doorgaans een kunststoffolie met een op­ gedampte metaaloxidelaag, bedoeld voor het aanbrengen op bestaan­de beglazing. Het aanbrengen vereist grote zorgvuldigheid bij de verwerking en is alleen mogelijk bij betrekkelijk kleine glas­oppervlakken. De gevoeligheid voor beschadiging is tamelijk groot. Er zijn glasfolies op de markt die voorzien zijn van een verstevigende stans, waardoor toepassing als rolgordijn, plissé-jaloezie of lamellengordijn mogelijk is.

Enkele voordelen van zonwerende folie zijn:

  • Door wering van de zonnewarmte wordt het binnen minder warm, waardoor de airco minder snel of niet aan hoeft (energiebesparing);
  • Zonwerende folie is onderhoudsvrij en storingvrij.


Product vinden? >> Zonwerende folie op NBD-Online

 

Zonwerend glas met regelbare zonwering

Het betreft hier dubbel glas met in de spouw een speciale stof die bij het invoeren van een elektrische stroom een tint aanneemt. Door versterking van de tint zal de mate van zonwering worden opgevoerd. Dit zogenaamde elektro-chroom schakelbare glas kan een lichtdoorlaatbaarheid regelen tussen 10 en 75%.

Er is ook isolatieglas op de markt met in de spouw jaloeziën of plissés zijn verwerkt. Deze type van zonwering is niet onderhevig aan vuil of wind. In het gebruik zijn de jaloeziën te kantelen voor beperkte doorkijk, of helemaal op te halen voor vrije doorkijk. Het is ook mogelijk de jaloeziën of plissés op domotica aan te sluiten.

 
Lichtspreidend glas

Een tussenvorm van reflecterend en absorberend glas is de glasvezelruit. Deze bestaat uit twee lagen glas met daartussen geklemd een glasvezelmat, die zonnestraling deels absorbeert, deels reflecteert en deels diffuus doorlaat. Dit type glas is niet doorzichtig en kan dus slechts worden toegepast op plaatsen waar deze eigenschap of niet belangrijk is, of juist gewenst.

Toepassingen van zonwerend glas

Reflecterend glas is vooral aantrekkelijk op plaatsen waar een onderhoudsvrije zonwering verlangd wordt. Een nadeel van dit type (en van de meeste andere vaste zonweringstypen) is, dat bij donker weer de werking niet uit te schakelen is en daardoor het dikwijls al ingeschakelde kunstlicht ingeschakeld blijft.

Het gebruikskarakter van absorberend glas is globaal hetzelfde als dat van reflecterend glas.

« Nieuws overzicht