Comfort in zomer én winter door passende isolatie | 29-mei-2018 |
Luchtdicht bouwen, een actueel thema. Door het blijvend aanscherpen van de EPC norm blijft dat voorlopig zo.
Elton schreef al eerder al eens over luchtdicht renoveren en comfort. Hier kun je ook lezen over het principe luchtdicht bouwen en de verschillende luchtstromen. Comfort gaat niet alleen over koude buiten en warmte binnen houden in de winter maar ook over het voorkomen van teveel warmte in je huis in de zomer, die vervolgens geen uitweg kan vinden.
Die warmte is op dit moment actueel. Bij slechte isolatie komt de warmte makkelijk binnen en blijft deze lang hangen. In het ergste geval kom je thuis in een sauna. Binnen is het dan vaak nog warmer dan buiten, terwijl de temperaturen buiten nu al regelmatig uitzonderlijk hoog zijn voor deze tijd van het jaar.
Zonder zorgen
Pak je het concept luchtdicht bouwen direct goed aan, dan levert de afnemer een huis of gebouw op met een hoge mate van comfort. Zonder zorgen over het voldoen aan alle verschillende eisen, die steeds scherper worden. Bij luchtdicht bouwen gaat het om de schil, en het voorkomen van het ontstaan van lekken daarin. Dat begint bij het dak, waarop alle andere openingen volgen. Ramen en deuren zijn vrij eenvoudig mee te nemen in deze aanpak, door gebruik van goede kaderdichtingen. Deze zijn eenvoudig te monteren en van hoge kwaliteit.
Kaderdichtingen, een oplossing voor ramen en deuren
De kaderdichtingen 1201, 1501 en 1801 SCF van Ellen zijn rondgaande dichtingen van soepel siliconen, gemaakt voor het draaiende deel van ramen en deuren met 12, 15, of 18 mm sponninghoogte. Deze dichtingen zijn te verkrijgen op een haspel en zijn eenvoudig in verstek te knippen. Een montage-instructie vind je op de Ellen website of via de QR code op de achterzijde van de haspel.
Bij renovatie-toepassingen kun je denken aan inbouw tochtprofielen als de AIB 3N XL en AIB 4G. Genoemde kaderdichtingen en tochtprofielen zijn getest conform de NEN-EN 1026 : 2000 – Ramen en deuren – Luchtdoorlatendheid – Beproevingsmethode. De classificatie is gedaan op basis van de SBR publicatie Luchtdicht Bouwen uit 2013.
« Nieuws overzicht