Vervallen loods wordt stralende showroom

Op het Hoogezands industrieterrein Martenshoek Noord is een oude loods omgetoverd tot een nieuw multifunctioneel centraal magazijn voor Waterbedrijf Groningen.

Het Groningse architectenbureau Team 4 tekende voor het ontwerp van deze ingrijpende herbestemming. Het meest in het oog springt de gevel van glas en blauwe, witte en zilveren vlakken die het pand perfect aansluit aan de duurzame missie van het waterbedrijf én de ligging aan het Winschoterdiep kanaal.

Duurzame herbestemming

Het waterbedrijf kiest ervoor een bestaande locatie te renoveren: een leegstaande loods op het Hoogezands industrieterrein Martenshoek Noord. “Dit pand is in de jaren ’50 van de vorige eeuw neergezet”, vertelt architect Nico Visser. “Sindsdien is het gebouw twee keer uitgebreid tot het uiteindelijk ruim 11.000 vierkante meter omvat.”

Uniek ontwerp

Voor het ontwerp van de nieuwe gevel zocht Visser inspiratie in de corebusiness van Waterbedrijf Groningen en de ligging van het pand aan het Winschoterdiep. “We hebben gekozen voor Rockpanel Colours gevelbekleding in de blauwe huisstijlkleuren van de opdrachtgever, aangevuld met zilveren en witte panelen. Zo zijn we erin geslaagd de schittering van het water op de gevel te visualiseren.  Als de schemer invalt, komt de gevel tot leven dankzij blauwe ledlijnen die verstopt zijn in de overgangen van de kleurvlakken.”

Bijzonder materiaalgebruik

De keuze voor Rockpanel Colours gevelbeplating is in eerste instantie esthetisch. “Rockpanel wordt gemonteerd met relatief klein bevestigingsmateriaal ten opzichte van andere fabrikanten én levert de ringnagels in dezelfde RAL-kleur als de platen. Hierdoor krijg je vanuit esthetisch oogpunt het beste resultaat. De platen zijn bovendien probleemloos te bestellen in vrijwel iedere denkbare RAL-kleur, waaronder die van het waterbedrijf”, vertelt de architect.

Goede ervaringen uit het verleden speelden bij de keuze voor Rockpanel ook een rol. “We hebben in het verleden al meerdere projecten met deze gekleurde panelen uitgevoerd, en die staan er ook vandaag nog prachtig bij. Geen verkleuring, vervorming of andere problemen, ondanks dat de platen 24 uur per dag aan de elementen worden blootgesteld.”

Benieuwd naar de kleurmogelijkheden bij Rockpanel? Klik hier.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie