Een groen dak in de stad | 06-juli-2018 |
In de stad is weinig groen. Ecologische daken, waaronder de groendaken van Derbigum, brengen verandering.
In Scandinavië bouwt men al eeuwenlang groendaken. En ook elders in de wereld worden sinds mensenheugenis hutten en huizen gebouwd met beplanting op het dak. Pas in de vorige eeuw ontstonden de groendaken zoals we die nu kennen.
De trend ontstond in Duitsland en verspreidde zich vlot over heel Europa. Niet zo gek, want een ecologisch dak biedt milieuvoordelen en genereert dus een bescheidener ecologische footprint. Daarbij maakt het de ‘groenbeleving’ groter.
Met een groendak wordt extra natuur gecreëerd op plaatsen waar anders soms niet of nauwelijks groen voorkomt. Een netwerk van meerdere groendaken in de stad volstaat om de populaties van bijen, vlinders en vogels te ondersteunen, zo blijkt uit onderzoek.
Ook zorgen groendaken voor een betere akoestische isolatie en een aangenamer binnencomfort in de zomer. Ze helpen bovendien bij een duurzamer omgang met regenwater en bufferen dat ook bij hevige buien, met minder kans op overstromingen tot gevolg.
Een typisch groendak is extensief: er is slechts een dunne laag substraat aanwezig en er groeien mossen, sedumplantjes en eventueel grassen. Een intensief groendak maakt gebruik van een veel dikker substraat, waardoor op het dak een echte tuin kan worden aangelegd.
Derbigum is gespecialiseerd in hoogwaardige en duurzame dakbanen en -toepassingen. Zij ontwikkelt ecologische oplossingen voor platte en licht-hellende daken. Ook in groendaken is Derbigum een innoverende speler op de markt.