Voorkom problemen met indak PV-systemen

Ophoping van condens is grootste boosdoener

Dankzij de energietransitie neemt de toepassing van zonnepanelen een grote vaart in Nederland. Vanuit esthetisch oogpunt groeit vooral de toepassing van indak-systemen, ook wel BiPV-systemen genoemd.

Bij dergelijke systemen worden de PV-panelen direct op de onderconstructie gelegd en ligt de bovenzijde op gelijke hoogte met de pannen.

 

Aandachtsgebied

Bij een BiPV-systeem zijn de condities heel anders dan bij een dakpan en dat kan schadelijke gevolgen hebben voor de houten onderconstructie. De grootste boosdoener is condensvorming onder de PV-panelen en de vochtproductie uit de woning. Een gebrek aan ventilatie van de onderconstructie zorgt ervoor dat condens zich ophoopt en het onderdak wegrot, met alle nare gevolgen van dien. Niet voor niets eisen de meeste BiPV-systemen  een WKDO (waterkerende dampopen) folie om de grotere hoeveelheid (condens-, en lek-) water op te vangen. Door toepassing van verkeerde type folies (te dampdicht, onvoldoende hoge temperatuurbestendigheid, beschadigingen) vormen deze folies echter op de lange termijn een kritieke factor op de levensduur van de totale constructie.

De oplossing

SlimFix Solar van IsoBouw is een dakelement dat volledig is afgestemd op de hoge eisen die gesteld worden aan de toepassing van indak-systemen.

Een goede ventilatie en waterdichtheid

Op de SlimFix Solar dakelementen wordt een  gepatenteerde waterkerende laag gemonteerd. Deze laag is dusdanig geprofileerd dat zowel de onderconstructie als ook de zonnepanelen optimaal geventileerd worden. Enerzijds voorkom je zo dat het dak door vochtintreding wegrot, anderzijds verhoogt de goede koeling  het rendement van de zonnepanelen. Na de montage van de waterkerende laag kunnen op SlimFix Solar alle gangbare montagesystemen en zonnepanelen worden bevestigd zonder risico op lekkages.

Een mooie esthetische uitstraling

BiPV-systemen zijn met name geliefd vanwege de mooie esthetische uitstraling waarbij de zonnepanelen gelijk liggen met de dakpannen. Enige flexibiliteit in hoogte is daarom wenselijk. SlimFix Solar voldoet aan alle voorwaarden om dit op eenvoudige wijze snel, flexibel en voordelig te realiseren.

Flexibiliteit

Alle gangbare solar-montagesystemen zijn met SlimFix Solar combineerbaar. De solar-installateur kan ieder aluminium montagesysteem toepassen zonder iets aan de waterdichtheid te hoeven wijzigen. In feite installeert hij een opdak-systeem, maar dan zonder de gebruikelijke dakhaken.

Meer informatie >> SlimFix Solar dakplaat

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie