Hunter Douglas plaatst HeartFelt® wandsysteem in nieuw stadhuis Hasselt | 02-november-2018 |
Speciaal ontwikkelde dragers waarborgen esthetische kwaliteit van wandsysteem
Hunter Douglas heeft het HeartFelt® modulaire vilten plafondsysteem voor het eerst toegepast als wand. De wandtoepassing is een doorontwikkeling van het bestaande HeartFelt®-plafond. Voor een aantal wanden met rondingen is het draagsysteem aangepast voor wandtoepassing. De primeur viel te beurt aan het stadhuis van Hasselt dat in de publieke ruimte en in de kantoren wanden liet bekleden met 40 mm brede HeartFelt®-lamellen in aardetinten. De akoestische eigenschappen en de zachte uitstraling van vilt zijn redenen voor Jaspers-Eyers Architecten in samenspraak met UAU Collectiv, beiden uit Hasselt, om HeartFelt®-plafonds toe te passen. “Vilt contrasteert mooi met het ruwere beton van de open plafonds”, licht architect-partner Steven Hendrickx van Jasper-Eyers toe. Uit esthetische en akoestische overwegingen koos de architect ook voor een HeartFelt®-wandtoepassing. “De HeartFelt®-wanden zorgen enerzijds voor esthetische continuïteit, omdat ze overlopen in de plafonds. Anderzijds waren ze nodig om de gewenst akoestiek te bereiken.” In totaal zijn er in dit project ruim 115.000 lm (lopende meters) HeartFelt®- lamellen toegepast.
Golvende borstwering
In de publiekshal van het stadhuis is een vlakke wand van variërend van ca. 8,5 m hoog naar 4,0 m bij ca. 40 m lang gerealiseerd met verticaal geplaatste lamellen, die zich dan ook nog verderzet over een lengte van ca. 22 m in de backoffice. De golvende borstwering van de grote vide in publiekshal is ook voorzien van verticaal gemonteerd lamellen. In de kantoren zijn de wanden boven de wandkasten met horizontaal geplaatste lamellen bekleed. Deze wandtoepassing loopt deels over in een plafondtoepassing.
Akoestisch comfort van harte welkom
Met behulp van computermodellen is van tevoren uitgerekend hoe met HeartFelt®-wanden en plafonds de vereiste akoestische prestaties konden worden gehaald. Voor kantoren geldt een nagalmtijd van 0,5 sec. en in de publieke ruimte 1,0 sec. In afgewerkte ruimtes zijn praktijkmetingen verricht om te zien of die prestaties werden gehaald, met en zonder meubilair. “De praktijkmetingen waren conform de berekeningen uit modellen”, weet architect Hendrickx. “Er is sprake van een relatief droge akoestiek. Gebruikers zijn er zeer over te spreken.” Volgens Hendrickx was het akoestisch comfort geen vanzelfsprekendheid vanwege de keuze om de plafonds zeer open te laten. “Maar dankzij goede akoestische eigenschappen van HeartFelt® hebben we dat toch bereikt.”
Van plafond naar wand
Hunter Douglas paste de standaard plafonddragers aan voor toepassing op de golvende borstwering. Zo zijn demonteerbare wandlamellen voorzien van een polyester strook die de lamellen voorin de dragers duwt zodat ze allemaal even ver naar voren steken. “Bij plafonddragers hoeft dat niet want daar doet de zwaartekracht zijn werk”, legt Martijn Leeuwenburgh, projectmanager van Hunter Douglas uit. “Locking strips zorgen er tevens voor dat de verticaal gemonteerde lamellen door hun eigen gewicht niet uit de dragers worden gedrukt. Ook hebben we de hart-op-hart afstand aangepast zodat deze na het buigen hetzelfde is als bij de standaard wandoplossing.” De dragers waren al in ontwikkeling en zijn tijdens het project geoptimaliseerd.
Restauratie en nieuwbouw gecombineerd
Het nieuwe stadskantoor voor de stad Hasselt is een combinatie van een nieuwbouwproject en een restauratie van een Rijkswachtkazerne uit 1853. De nieuwbouw heeft 17.000 m2 kantooroppervlak, de restauratie ca. 2.500 m2. Het nieuwe stadskantoor huisvest de afdeling Burgerzaken en sociale diensten. Opdrachtgever van het project is Gemeente Hasselt. Jaspers-Eyers Architects is LeadArchitect, in samenwerking met UAU Collectiv Hasselt en Architectenbureau Michel Janssen uit Tongeren (restauratie oude Rijkswachtkazerne). Het nieuwe stadhuis Hasselt is in augustus 2018 geopend.
Fotograaf: Philippe van Gelooven
Architect: UAUcollectiv ism Jaspers-Eyers Architecten