Onderhoud van linoleum, kunststof en rubberen vloerbedekking

Na dit artikel gelezen te hebben, kunt u aan de slag

Linoleum en vloerbedekkingen van kunststof (PVC) en rubber vallen onder de elastische vloerbedekkingen. Nadat u eindelijk de vloerbedekking van uw keuze hebt gevonden en deze vakkundig is gelegd door de vakman, wilt u natuurlijk dat de vloerbedekking mooi blijft en lang mee gaat. Misschien wel net zo lang als het voorbeeld op de foto, dat stamt uit 1950.

Bij het onderhoud van elastische vloerbedekkingen, kan men een onderscheid maken in:

 • preventieve maatregelen;
 • eerste onderhoud;
 • onderhoudsreiniging;
 • basisreiniging.
Preventieve maatregelen

Om een te sterke vervuiling c.q. slijtage van de elastische vloerbedekkingen tegen te gaan, kunnen preventieve maatregelen worden getroffen. Een belangrijke preventieve maatregel is het toepassen van vuilsluizen en schoonloopzones ter plaatse van toegangen tot gebouwen. Bijzonder werkzaam zijn matten met roterende borstels, rubbermatten en speciale textiele lopers, die tot sluizen van enkele meters lengte gecombineerd worden en frequent gereinigd worden. Indien men de elastische vloerbedekking met het oog op onderhoud kiest, verdienen de gedekte ("gemêleerde") kleuren en licht gestructureerde oppervlakken de voorkeur boven de lichte (effen of uni) kleuren en gladde of grof gestructureerde oppervlakken.

Eerste onderhoud

Het eerste onderhoud vermindert mechanische slijtage en kleur-inwerkingen op de vloerbedekking en vergemakkelijkt de onderhoudsreiniging. Voor de ingebruikname wordt de looplaag van de vloerbedekking onderworpen aan een opleverings- of eerste reiniging, waarna het eerste onderhoud wordt gedaan. Het eerste onderhoud omvat het aanbrengen van een beschermlaag met een poriënvullend materiaal. Als beschermlaag zijn loopbestendige en watervaste zelfglansemulsies of polymeer-dispersies geschikt. Deze beschermlaag kan van zijdemat tot sterk glanzend zijn. Indien men geen glans wenst, zijn ook dweilpoetsmiddelen geschikt, die bij de onderhoudsreiniging aan het poetswater worden toegevoegd.

Onderhoudsreiniging

De onderhoudsreiniging wordt, naar gelang de soort en de mate van verontreiniging, door nat of vochtig dweilen of boenen uitgevoerd.

 • Nat dweilen: hierbij wordt de vloerbedekking gedweild met water, waaraan een polyfunctionele emulsie of een dweilboenmiddel op zeep- of wasbasis is toegevoegd. Eventueel kan (in ziekenhuizen, laboratoria e.d.) aan het dweilwater een desinfecterend middel worden toegevoegd. Na de inwerktijd wordt ook het hardnekkige vuil losgeweekt en met de in het dweilboenmiddel gedompelde en uitgedrukte dweilveger opgenomen.

  Na het drogen blijft op de vloerbedekking een fijne film van het dweilboenmiddel achter. Voor deze methode zijn geen machines vereist. Een emmerwagen met twee emmers, een wateruitdrukpers en een dweilveger zijn voldoende. Omdat er twee werkfasen nodig zijn is deze methode arbeidsintensief.

  In objecten waar geregeld nat gedesinfecteerd moet worden, verdient het aanbeveling, het desinfecterend middel aan het dweilwater toe te voegen.
 • Vochtig dweilen: hierbij wordt het vuil met behulp van dweilapparaten weggedweild. De apparaten hebben een werkbreedte van 60 tot 175 cm en worden met licht vochtige (nevelvochtige) dweilovertrekken ingezet. Eventueel kan het dweilmechanisme met een gaasdoek worden overtrokken.
 • Boenen: hierbij worden hardnekkige vlekken of loopsporen na een dweilreiniging verwijderd. De vlekken of loopsporen worden, handmatig of machinaal, besproeid met gecombineerde reinigings/onderhoudsmiddelen (cleaners) en daarna behandeld met machines voorzien van poetsschijven waaronder zachte reinigingsplaten (Nylpads) zijn aangebracht. Voor linoleum dienen slechts zachte Nylpads te worden gebruikt.
Basisreiniging

De basisreiniging wordt slechts met grote tussenpozen of bij zeer hardnekkige verontreinigingen uitgevoerd. Hierbij worden machines met een voorraadtank, voorzien van één of meer schijven met schuurborstel of een wrijfplaat met poetsschijf (Nylpads), gebruikt. Hiermee wordt een intensieve oppervlaktereiniging verricht om bijvoorbeeld looppaden en vervuilde ingangen een beter aanzicht te geven. Daarbij worden ook de vervuilde lagen van was en andere onderhoudsmiddelen verwijderd, die door de onderhoudsreinigingen eventueel zijn opgebouwd. Na de eigenlijke reiniging van het oppervlak worden middelen opgebracht, die een nieuwe beschermende laag vormen.

De stroomgeleidende uitvoeringen worden net zo gereinigd en onderhouden als de andere. Men moet er echter op letten, dat daarbij de elektrofysische eigenschappen niet veranderd worden. De onderhoudsmiddelen moeten dus geschikt zijn voor gebruik op stroomgeleidende vloerbedekkingen.

Door de leveranciers worden uitgebreide reinigings- en onderhoudsadviezen verstrekt.

Vind op NBD-Online  de vloerbedekking die u zoekt

>> Linoleum | Marmoleum 
>> Vinyl vloerbedekking     
>> Rubber vloerbedekking

« Nieuws overzicht