Linoleum, marmoleum: wat is het verschil?

Hoe uit natuurlijke grondstoffen een uiterst duurzaam product ontstond

We vallen maar meteen met de deur in huis: er is geen verschil. Beide producten bestaan uit dezelfde grondstoffen. Marmoleum werd in 1930 als merknaam gelanceerd voor linoleum met een "marmer"dessin.

Grondstoffen

Linoleum is een product dat bestaat uit louter natuurlijke grondstoffen. Deze grondstoffen zijn: gestolde lijnolie (linoxyn), pijnboomhars, gemalen kurkstof, houtmeel en minerale vulstoffen zoals calciumcarbonaat, meestal op een jute- of canvasrug.

Hoe het allemaal begon

Veel grote ontdekkingen ontstaan door een ongelukje en een hoog ontwikkelde opmerkzaamheid. Zo ook niet anders voor linoleum. In het Engeland van 1855 ontdekte Frederique Walton dat lijnzaadolie blootgesteld aan lucht een vel vormt. Hij versnelde dat verhardingsproces door het te verwarmen met loodacetaat en zinksulfaat. Later voegde hij ook zaagstof en kurkstof toe, om het minder kleverig te maken en voegde hij een rugweefsel van canvas toe voor de samenhang. Uiteindelijk vroeg hij in 1863 patent aan en bracht zijn product op de markt onder naam Kampticon. Daarmee wilde hij de concurrentiestrijd aangaan met de toen zeer gewilde Kamptulicon vloerbedekking. De naam Kampticon liet hij echter snel los en veranderde het in linoleum, dat een samentreksel is van het Latijnse linox (vlas) en oleum (olie) en daarmee ontstond in 1864 de fabriek Linoleum Manufacturing Company Ltd. in Staines, vlakbij London. Na een paar tegenslagen in het begin lukte het hem uiteindelijk om zijn productie op volle capaciteit te laten draaien, waarna er al snel fabrieken in Amerika, Duitsland en Belgiƫ kwamen.

Productie in Nederland

In 1890 ging de productie van linoleum in Nederland van start, nadat Piet Hein Kaars Sijpesteijn een jaar eerder een contract sloot met Walton, om linoleum in Krommenie op licentie te vervaardigen. Deze onderneming werd nationaal en internationaal een begrip. Sinds 1968 maakt Linoleum Krommenie deel uit van de Swiss Forbo-groep. Momenteel zijn er wereldwijd drie fabrikanten van linoleum, waarvan Forbo Flooring met 65% marktaandeel de grootste is.

Vind op NBD-Online  Linoleum | Marmoleum 

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia EN, Wikipedia NL, Zaans Industrieel Erfgoed, foto Wikicommons

« Nieuws overzicht