Uniek gevelbeeld moest even landen | 20-november-2018 |
Kunststof kozijnen van VEKA passen bij duurzaam en energiezuinige karakter
Een duidelijk herkenbare stijl? Dat is niet wat architect Hilbert Oosterveen en zijn collega’s bij Palazzo nastreven. “Een typische Palazzo-stijl zal je in onze projecten niet ontdekken. Vertrekpunt bij elke opdracht is goed luisteren. Wat wil de opdrachtgever, wat heeft hij nodig en welke uitstraling past daarbij? Daardoor ontstaat er eigenlijk altijd een uniek ontwerp.”
Palazzo heeft ruim 30 medewerkers, verdeeld over vestigingen in Duiven, Amerongen en Holten, waar Oosterveen werkt. “Specialismen hebben we als architecten niet”, zegt Oosterveen. “We zijn breed georiënteerd.” Dat verklaart de gevarieerde klantenkring, waartoe particulieren en diverse professionele opdrachtgevers als woningstichtingen, ontwikkelende aannemers en beleggingsmaatschappijen behoren. “Met professionele opdrachtgevers hebben we vaak langdurige relaties.” Voor een opdrachtgever in de retail realiseerde Palazzo bijvoorbeeld meerdere vestigingen van de Mediamarkt.
Het bureau heeft meerdere disciplines in huis. “Naast architectuur bieden we separaat bouwmanagement en engineering aan. We kunnen opdrachtgevers op diverse terreinen van dienst zijn.” Een pluspunt, zo bewijst de sterke ontwikkeling die de engineeringtak heeft doorgemaakt. “Tijdens de crisis sprak het niet meer vanzelf dat het ontwerpende bureau ook de uitwerking deed. Doordat we het als aparte discipline gingen aanbieden, kregen we veel engineeringopdrachten voor ontwerpen van anderen. Dat heeft er mede voor gezorgd dat Palazzo tijdens de crisis geen medewerkers heeft hoeven ontslaan. Nu het economisch beter gaat, zie je dat het ontwerpende bureau weer steeds vaker de uitwerking verzorgt.”
Wanneer is een project geslaagd?
Palazzo stelt de opdrachtgever centraal. Wat betekent dat? “Opdrachtgevers moeten het gevoel hebben: dit is ons eigen huis of gebouw dat we samen met een architect hebben ontworpen. Dat betekent echter niet dat je klakkeloos de op- en aanmerkingen van de opdrachtgever overneemt. Als architect blijf je kijken, luisteren én kritisch doorvragen.” Een voorbeeld? “Veel mensen die willen bouwen, hebben voorkeur voor een woning jarendertigstijl. Ik vraag dan wat daar precies zo aantrekkelijk aan is in deze tijd. Is het bijvoorbeeld nog wel een jarendertighuis als je het vol legt met zonnepanelen? Het is een mooie bron van inspiratie, maar het is ook belangrijk om de vertaling naar deze tijd te maken.”
Wijhe: prettig woon- en leefklimaat
Oosterveen gaat zonder vooropgezet idee in gesprek met de opdrachtgever. “Dat levert steeds andere resultaten op. Neem Amalia State in Wijhe een project voor woningstichting Salland Wonen. Verouderde duplexwoningen werden vervangen door twee appartementencomplexen. Hierbij is gebruikgemaakt van houtskeletbouw waarin kunststof kozijnen zijn toegepast vanwege hun warmte-isolerende eigenschappen: het project werd in 2012 vormgegeven volgens de principes van passiefhuis. Dat kunststof kozijnen onderhoudsarm zijn, was een overweging die ook meespeelde. Daarnaast was de esthetische kwaliteit belangrijk. Je hebt twee gebouwblokken die tegenover elkaar liggen. Wie de kop van de bakstenen gevel passeert, komt op een binnenplaats die als ontmoetingsplaats is ingericht. Deze binnenplaats met houttinten doet aan als een warme deken. Het was een behoorlijk ingewikkeld proces met de nodige veranderingen onderweg, maar het resultaat mag er zijn: een prettig woon- en leefklimaat voor de bewoners.”
Verrassend gevelbeeld
Een recenter project is een nieuwbouwhuis in Ommen. “De opdrachtgevers – man en vrouw – kwamen met beelden van jarendertigwoningen die ze mooi vinden. Daarnaast wilden ze ook een duurzaam, energiezuinig huis. We hebben daar uitgebreid over gesproken.” In het ontwerp nam Oosterveen energiebesparende systemen op, waaronder in het dak geïntegreerde zonnepanelen en een lucht-waterwarmtepomp. Het huis is zo gepositioneerd dat de bezonning optimaal is. Zijn keuze voor kunststof kozijnen met SOFTLINE 82 NL profielen van VEKA paste ook bij het duurzame en energiezuinige karakter van de woning. “De thermische eigenschappen, maar ook de kierdichting en luchtdichtheid van deze kunststof kozijnen zijn uitstekend.” Als architect was het ook mijn taak om een interessant gevelbeeld te creëren. “In het ontwerp heb ik de dak- en gevellijnen naar beneden gehaald, wat een verassend gevelbeeld oplevert.” Zo verrassend dat de opdrachtgever het totaal niet hadden zien aankomen. “Het ontwerp heeft bij hen wel moeten landen. Maar uiteindelijk wisten ze het zeker: dit is echt wat wij willen.” Mooi voor Oosterveen: “Ik heb het gevelbeeld gecreëerd dat me voor ogen stond. De door Aarnink in Deventer vervaardigde kunststof kozijnen boden hierbij voldoende ontwerpvrijheid.” Het belangrijkste is echter wat de opdrachtgevers ervan vinden. “Ze zijn er blij mee. Aan de fraaie manier waarop ze het interieur hebben afgestemd op het exterieur, zie je gewoon dat het écht hun eigen woning is.”
Ontwerp voor eigen gebruik
De Palazzo-vestiging in Holten is vorig jaar verhuisd naar een nieuwe locatie, het voormalige ABN-AMRO pand bij de rotonde Dorpsstraat/Larenseweg. “Een projectontwikkelaar had het initiatief genomen voor revitalisatie (en realiseren van appartementen op de verdieping) van het winkelcentrum, dat dreigde te verpauperen.” Ook een interessant project voor Oosterveen, maar heel anders. “Je werkt op een plek die zichtbaar is in de lokale samenleving. En je werkt vanuit een bestaande, lelijke situatie. Het is de kunst om dan de potentie van het gebouw te zien.” Dat is gelukt: “Het gebouw is voorzien van een nieuwe schil en ziet er nu aantrekkelijk uit. Het winkelcentrum trekt weer nieuwe retailers aan en Palazzo Holten heeft een nieuwe huisvesting die een visitekaartje mag heten.”
« Nieuws overzicht