Blik op nieuw werklandschap | 22-november-2018 |
Werken kan altijd en overal
We - Marijke Griffioen, senior designer bij Forbo Flooring, en Hanne van Nederveen Meerkerk, creative consultant bij hetzelfde bedrijf - ontmoeten elkaar op een dinsdagmiddag. Een grandcafé in Amsterdam lijkt ons een uitstekende plek om aan dit artikel te werken, aangezien 80% van de creatieve inspiratie ontstaat tijdens informele afspraken. Even weg van ons hoofdkantoor en thuiswerkplek. We hadden ook een verzamelkantoor kunnen huren of op één van onze partnerlocaties kunnen afspreken. Waar flexwerken een aantal jaar geleden nog inhield dat je elke plaats op kantoor kon bezetten, is het begrip uitgegroeid tot pop-up werkplekken. Immers, werken kan altijd en overal.
Nieuwe kantoortrends
In Dauphine bespreken wij welke nieuwe kantoortrends we signaleren, een complex en veelzijdig onderwerp blijkt al snel. Zo zien wij dat de huidige openwerkplek, inmiddels in elk ‘modern’ kantoor een vast gegeven, heel divers in uitstraling en concept kan zijn. Terugkerende thema’s zijn onder andere een goede akoestiek, veel comfort en omgevingen waar werk en plezier samen gaan. De werknemer en zijn welbevinden staan steeds vaker centraal. Een werksfeer moet aangenaam en bovenal gezond zijn. Gezonde werknemers presteren beter en zijn minder ziek. Kantoren worden biofilisch, smaakvolle werkplekken omgeven door groen.
Aandacht voor de menselijke factor is ook te zien in een snelle ontwikkeling van intelligent te producten welke kunnen inspelen op de persoonlijke voorkeuren. Een bureau dat zich aanpast aan jouw hoogte met verwarmd tafelblad tegen koude handen. Lampen die zich aanpassen aan jouw beweging. Het aanpassen van de kamertemperatuur of voorkeursmuziek die afspeelt bij jouw entree van een de ruimte dankzij ruimtedetectie. Door integratie en camouflage van technologie bevinden we ons in ‘zachte’ werkruimtes.
Op kantoor overwerken is meer en meer passé. De tijd die we op kantoor doorbrengen verkort. Zakelijke afspraken vinden doorgaans buiten kantoor plaats. Wij zijn constant “on the move”, met vele spontane ontmoetingen welke onze netwerken weer verbreden.
Maar ook binnen het kantoorgebouw zien we de dynamiek toenemen. De mens is niet gemaakt om acht uur lang in één houding achter de computer te zitten. Steeds meer werklandschappen zijn zo vormgegeven dat ze wisselende werkposities gedurende de dag stimuleren.
Dat is nu...maar wat kunnen wij verwachten voor de toekomst?
Circulaire producten
De komende tien à twintig jaar zullen banen verdwijnen door de robotisering. Hiermee verwachten wij dat veel hoofdkantoren zullen verdwijnen of inkrimpen. Door het altijd en overal toegang hebben tot onze informatie zal er nog meer gebruik gemaakt worden van verzamelkantoren of van tijdelijke informele flexibele werkomgevingen. Ruimtes worden elementair, het flexibel indelen wordt nog belangrijker. Producten worden meer modulair en demontabel. Handig, want door urbanisatie zijn ruimtes schaarser en duurder. Ruimte besparend en multifunctioneel meubilair zien wij ook verschijnen. Items moeten makkelijk op te bergen, te vervangen, te recyclen of aan te passen zijn, met een paspoort of milieulabel. Bovendien zal het gebruik van kleinere en intuïtieve ruimtes ook onze ecologische voetafdruk minimaliseren.
Circulariteit van producten wordt een vereiste. Hergebruik van materialen geeft ziel aan de ruimte en wordt versterkt door het contrast met de geïntegreerde technologie. Bovendien zal refurbishment door schaarste in grondstoffen en bewustwording van ons gebruik toenemen. Er komt een groei in kwalitatief hoogwaardige producten.
De schaarste op de arbeidsmarkt zal zich beperken, tot de beroepen waarbij wij echt nog mensen handen, empathisch vermogen en andere menselijke specialismen vereist zijn. Gaan wij daardoor straks minder werken?! We nemen alleszins minder werkruimte in gebruik. Worden de lege kantoren opgevuld? Nee, dat verwachten wij niet. Op lege plekken zien wij groene parken, stadstuinen en bossen verrijzen. Niet vanuit ons idealisme, wel vanuit noodzaak. Wij hebben een vervuild milieu te compenseren met onze voorlopende industrialiserende generaties en vanuit onze huidige consumptie. Dat besef dringt bij ons en onze kinderen steeds meer door. Willen wij op deze aarde kunnen blijven wonen, dan is verschoning hiervan noodzaak. Wellicht dat wij daarom trots zijn om voor Forbo te mogen werken, dat al bijna 120 jaar een extreem duurzame vloer produceert in de vorm van CO2-neutraal Marmoleum.
Marijke Griffioen, Senior Designer en Hanne van Nederveen Meerkerk, Creative Consultant praten u graag bij tijdens de World Architecture Festival (28 - 30 november) in de Rai te Amsterdam op de stand C120 van Forbo Flooring Systems.
« Nieuws overzicht