Forbo’s Designteam kijkt alvast naar 2019 en daarna

Wat zijn de huidige en wat worden de komende interieur- en designtrends

Om de juiste nieuwe producten en collecties te ontwerpen, is het voor Forbo Floorings Designteam belangrijk om goed op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen in de gebouwde wereld.

Naast het identificeren van designtrends onderzoekt het team ook de invloed van verschuivende mentaliteiten in de maatschappij op het gebruik van een gebouw en hoe dit zich vertaalt naar de vormgeving van een interieur.

Het trendreport voor 2019 (en daarna) beschrijft deze ontwikkelingen en verdeelt ze onder in 4 thema’s: Once, Now, This en Soon. Vanuit 4 verschillende perspectieven wordt een tendens beschreven: het verhaal, de context, het product en het proces.

Once

Once (upon a time…) gaat over het verhaal rondom een product of brand, over ‘storytelling’. Op zich niets nieuws, maar deze nieuwe verhalen lijken zich los te maken van de realiteit. Historische feiten en fictie lopen in elkaar over. Onderscheid tussen wat werkelijkheid en wat fantasie is lijkt soms moeilijk te duiden.

Naast deze vaak exotische, deels fictieve, verhalen met verwijzingen naar ons rijke culturele erfgoed, zien we in de vormgeving ook veel referenties naar voorbije tijden. Veel ontwerpen voelen vertrouwd aan door een associatie met het verleden, maar door een subtiele twist lijken ze uit een ander ‘vreemd’ verleden te komen of misschien juist uit een nabije toekomst: ontwerpen uit een parallelle wereld met een primitieve futuristische sfeer.

Neem de aandoenlijk ogende, uit houten meubelelementen samengestelde reuzenfiguren van Stephan Hürlemann voor het meubelmerk Horgenglarus. Mystieke iconen die rechtstreeks uit een ander universum lijken te zijn neergedaald.

Now

Now gaat over het creatieve en efficiënte gebruik van een ruimte: de toenemende behoefte aan neutrale ruimtes die snel getransformeerd kunnen worden naar een gewenste, vaak tijdelijke, nieuwe identiteit.

De ruimte is een omgeving geworden waarin tegengestelde functies prima naast elkaar kunnen bestaan: ontspanning en vrije tijd tegenover concentratie en werk. Een grote verscheidenheid aan configureerbare scheidingswanden, gordijnconstructies, modulaire elementen en micro-werkstations beantwoordt deze behoefte. Kortom: elementen die eenvoudig kunnen worden aangepast en goed passen bij een lege ruimte zonder definitieve lay-out.

Steeds vaker treffen we publieke en gedeelde ruimtes binnen privégebouwen aan. Deze tendens omarmt het collectieve en gemeenschappelijke. Het nodigt mensen uit om samen te komen, te delen, te werken en te ontspannen. Gemeenschappelijke zitplekken als een soort van 'magische cirkels' bieden 'tijdvrije zones’ om even te kunnen ontsnappen aan de hectische wereld.

Doordat steden voller worden en betaalbare ruimte schaars is, is compact wonen realiteit geworden. De focus ligt hierbij op kwaliteit van leven (gecombineerd met de wens om onze footprint te minimaliseren). Multifunctionele ruimtes met kleinschalige ontwerpen, slimme opbergmogelijkheden of modulaire systemen waarvan de functie aangepast kan worden, zijn slechts een kleine greep uit de talrijke inventieve ontwerpoplossingen die in deze context worden geboden.

This

This gaat over een nieuwe benadering van ‘het product’. Een ontwikkeling naar producten die zijn samengesteld uit losse elementen: modulaire bouwstenen met aandacht voor de manier waarop deze elementen met elkaar verbonden zijn.

De enorme variëteit aan bouwstenen in materiaal, kleur, vorm en patroon zorgt voor diversiteit en openheid in ontwerp. De gebruiker kan zijn eigen ontwerp bouwen, maar het ook makkelijk (laten) repareren door eenvoudigweg een element te vervangen. Een ontwerpmethodiek die mooi aansluit bij het gedachtengoed van de circulaire economie.

Soon

Soon staat voor zachte technologie: de stapsgewijze ontwikkeling van nieuwe en alternatieve grondstoffen.

De huidige generatie kiest voor maximale flexibiliteit en minimale gehechtheid aan een vaste fysieke plek of locatie. Het werk wordt niet noodzakelijkerwijs op een bepaalde plaats of tijdens specifieke uren gedaan. Nieuwe technologische ontwikkelingen ondersteunen dit. Technologie wordt slim, zacht, is geïntegreerd en alomtegenwoordig en komt daarmee tegemoet aan de behoeften van nu en het verlangen naar persoonlijke comfort.

De urgentie om nieuwe, alternatieve en duurzame grondstoffen en materialen te vinden is eminent. De ontwerpvraag van nu luidt dan ook: hoe creëren we ideeën, materialen en producten die de aarde positief beïnvloeden?

Duurzaam alternatief

Steeds meer jonge ontwerpers werken op een innovatieve manier met afvalstoffen uit industriële processen en nemen dit als startpunt voor het ontwikkelen van nieuwe materialen en producten. Ook wordt in de context van duurzaamheid naar nieuwe toepassingen van bestaande materialen gekeken. Zo ontwikkelde de Design Academy Eindhoven (student Don Yaw Kwaning) in samenwerking met Forbo Flooring een concept voor een duurzaam alternatief voor leer op basis van de grondstoffen van linoleum: Linoleer.

« Nieuws overzicht