Plamuur en grondverf | 01-april-2019 |
Goed schilderwerk staat of valt bij de ondergrond
Daarmee introduceren we niets nieuws onder de zon, maar helaas krijgt de ondergrond voor de uiteindelijke verflaag niet altijd de aandacht die het zou moeten krijgen. Als je zelf de kwast ter hand neemt, laat je dan goed informeren in de speciaalzaak. Lees je hieronder in, om beslagen ten ijs te komen.
Plamuur
Plamuur is een vulmiddel om scheuren en gaten de dichten of om oneffenheden te egaliseren.
Algemeen geldt dat voor kleine gaten of scheuren gewoon 'staalplamuur', acrylplamuur op waterbasis, gebruikt kan worden, omdat het langzame droogproces hier geen uitzakking tot gevolg heeft. Gaten dieper of groter dan een halve centimeter kunnen het beste worden gedicht met poederplamuur of tweecomponenten plamuur, omdat dit sneller droogt en dus niet uitzakt. Binnen de tweecomponenten is er nog onderscheid tussen polyesterplamuur of epoxyplamuur. Beide kunnen op alle ondergronden gebruikt worden, alleen moet er bij de polyesterplamuur gelet worden dat het plamuur het opgezogen vocht heeft afgestaan voordat het overschilderd wordt.
Voor muren, gipsbeplating en pleisterwerk bestaat latexplamuur en emulsieplamuur.
Houtrotvuller kan worden toegepast op het kale hout. Als je hieroverheen wilt schilderen moet je eerst een laag grondverf aanbrengen. Na het schuren is het dan overschilderbaar. Als je houtvuller buiten gebruikt is alleen de tweecomponenten plamuur geschikt.
Grondverf
Grondverf, ook wel primer genoemd, wordt gebruikt als middel voor een optimale hechting van de laklagen op de ondergrond. Daarnaast kan grondverf ook dienen als middel om de ondergrond te egaliseren of de zuigende werking van het materiaal op te heffen. Ook de bescherming van de ondergrond tegen vocht, oxideren en UV-licht behoort tot de mogelijkheden van grondverf. Bij het overschilderen van een donkere kleur met een lichte kleur kan een laag grondverf ervoor zorgen dat de donkere kleur niet door de nieuwe laklaag heen schijnt.
Grondverven van kunststofharsen als acrylaat en epoxy zijn gebaseerd op een thinner oplossing. Epoxyprimers worden veel toegepast in de scheepsbouw en zijn geschikt voor metalen ondergrond. Watergedragen grondverf, heet ook wel primer op acrylbasis, heeft als voordeel dat bij uitharding van de verf het water verdampt waardoor dus geen schadelijke oplosmiddelen vrijkomen. De gezondheidsrisico’s voor schilders zijn dus kleiner.
Grondverf voor metaal
Metaalprimers zijn speciaal ontwikkeld om het roestproces tegen te houden. Het oppervlak moet eerst worden ontdaan van losse roestdeeltjes. Alles wat er dan nog op zit wordt door laag grondverf geïsoleerd, waarop de laklaag kan worden aangebracht. Een voorbeeld van een roestwerende grondverf is de zinkchromaatprimer.
Menie is een grondverf voor metaal die ook geschikt is voor het beschermen van hout dat met steenachtige materialen in aanraking komt. Tegenwoordig is loodvrije menie de meest voorkomende variant. Loodvrije menie is oranje van kleur.
Grondverf voor muren
Een sterk zuigende of poederende ondergrond kan worden voorbehandeld met een geschikte muurgrondverf of een fixeermiddel. Als een muur sterk zuigt, dan dringt het bindmiddel van het latex de muur in. Het resultaat is dat de latex minder goed hecht. Bij een 2e keer rollen, kunnen er weer delen van de 1ste verflaag loskomen.
Voorstrijkmiddel wordt toegepast bij muren die gestuct worden. Daar speelt dezelfde problematiek voor wat betreft het opzuigen van teveel vocht. Dit wordt in de themapagina Binnenwandafwerking behandeld.
Grondverf voor hout
Hout kan worden geimpregneerd zodat het materiaal waterafstotend of schimmelwerend wordt. Het impregneermiddel dringt door tot in het materiaal. Er kan gebruik worden gemaakt van een oplosmiddel en/of verhoogde druk om het proces te versnellen.
Wolmaniseren is in de eerste instantie het impregneren van hout met het verduurzamingmiddel CCA (koper-chroom-arseen) opgelost in water. Gewolmaniseerd hout heeft een groene kleur. In de afvalfase is het beste dit hout af te voeren naar een officiële afvalverwerkingsbedrijf.
Creosoteren is het onder vacuüm en druk impregneren van hout met creosootolie. Creosootolie is een hoogwaardig verduurzamingmiddel, gemaakt door destillatie van steenkoolteer. Creosootolie is bekend van spoorbielzen, beschoeiing, afraster- en telefoonpalen.
Foto: Wikicommons - M.Minderhoud [CC BY-SA 3.0]
« Nieuws overzicht