Waarom safety first meer is dan een kreet | 02-maart-2020 |
Voorkom slachtoffers: bouw brandveilig
Dat brandveilig bouwen nog niet zo vanzelfsprekend is, blijkt helaas wel uit de nieuwsberichten.
Brandveilig bouwen begint bij de basis: bij een brandveilige constructie en materiaalkeuze. De belangrijkste punten zijn daarbij:
* Brandklasse
* Brandweerstand
* Uitvoering.
Brandklasse isolatie A1
In het bouwbesluit staat een minimale vereiste van brandklasse B genoemd. Knauf Insulation biedt voor alle onbeklede glaswol, minerale wol en steenwol een hogere Euro brandklasse met brandklasse A1. Dat wil zeggen dat deze isolatiematerialen onbrandbaar zijn. Behalve de brandklasse, moet echter ook gekeken worden naar rookklasse en druppelvorming. De meeste slachtoffers bij een brand vallen immers door de rookvergiftiging. Ook ten aanzien van rookklasse en druppelvorming bieden A1 geclassificeerde materialen een brandveilige oplossing.
Brandweerstand constructie
Los van de toegepaste afzonderlijke materialen heeft ook een constructie als geheel een grote invloed op de algehele brandveiligheid. Knauf Insulation biedt met de Heraklith® Tektalan A2 platen de mogelijkheid om een brandweerstand te bereiken van 180 minuten. In heel veel landen is dat een vereiste voor bijvoorbeeld parkeergarages onder residentiële complexen.
KnaufZeker brandprestaties
Gebouwen waar extra kritisch gekeken wordt naar brandveiligheid zijn bijvoorbeeld bioscopen, theaters en hotels. Knauf en Knauf Insulation bieden voor tal van constructies een brandprestatiegarantie waarbij een brandweerstand van bijv. 30, 60 of zelfs 120 minuten gegarandeerd kan worden.
De constructies zijn door onafhankelijke instituten in de voorgeschreven uitvoering getest en op die manier kan garantie gegeven worden op de brandprestaties, maar ook bijvoorbeeld op akoestische of thermische prestaties. Deze garanties zijn voor veel opdrachtgevers, architecten en afbouwers een veilig idee.
Ben je op zoek naar een brandveilige oplossing voor jouw project met minerale wol of houtwolplaten of wil je gewoon graag wat meer weten over het vakjargon?
Kijk dan ook eens op knaufinsulation.nl of heraklith.nl.
« Nieuws overzicht