Geen kippenhok in groene huiskamer Hotel Jakarta | 27-maart-2019 |
Duurzaam en energieneutraal hotel Jakarta wil ‘huiskamer’ van Amsterdam zijn
Aan de boorden van het IJ verrees het duurzaam gebouwde Hotel Jakarta. Met onder andere 200 houten hotelkamers, een subtropische palmentuin en de Skybar Malabar, koppelt het hotel een eigentijdse uitstraling aan duurzaam comfort.
Om te voldoen aan de akoestische eisen maakte architectenbureau SeARCH gebruik van de ELEGANZA-plafonds van Armstrong Ceiling Solutions.
Verbaasd kijkt een groep hotelgasten omhoog. Hun blik volgt een meterslange palmboom die glorieus boven het bladerdak uittorent. Het atrium vormt met haar subtropische palmentuin een echte blikvanger. De uit bamboe opgetrokken hotelkamers en vloeren eromheen vormen een organisch geheel met de beplanting.
In mei 2018 openden op de punt van het Java-eiland de deuren van Hotel Jakarta. Op historische grond. Want exact op deze locatie onderhield de Stroomvaartmaatschappij Nederland de lijndienst van Amsterdam naar Batavia. Hotelmanager Nico Evers was nauw betrokken bij de bouw van het hotel. Hij heeft een duidelijke visie op het gebied van duurzaamheid.
Huiskamer van Amsterdam
“Bij Hotel Jakarta gaan duurzaamheid en gastvrijheid hand in hand. Het hotel is dan ook volledig energieneutraal gebouwd. Dat zie je onder andere terug in de prefab houtbouw maar ook in het gebruik van duurzaam bamboe en een koelsysteem met water uit het IJ. Het hotel heeft de ambitie om de huiskamer van Amsterdam te willen zijn. Daarom is een goede akoestiek van groot belang. Onze gasten moeten hier kunnen dineren en vergaderen zonder dat ze alle privégesprekken van hun buren kunnen volgen.”
Geen kippenhok
Terwijl er vanuit de open keuken geuren van citroengras, komijn en kaneel opstijgen, vermaakt een groep hotelgasten zich met een lunch in het aanpalende restaurant. Onverstoorbaar vergaderen de andere bezoekers verder. In dit restaurantgedeelte opteerde de WestCord Hotels voor een naadloos akoestisch plafond van Armstrong Ceiling Solutions. Pennings Akoestiek uit Rosmalen tekende voor de installatie. Joost Vermeulen, adviseur Naadloos Akoestisch Bouwlab, onderbouwt deze productkeuze.
“In hotels heeft een restaurant ook vaak de functie van ontmoetingsruimte. Denk bijvoorbeeld aan vergaderingen of lunchafspraken. Wanneer er zich veel mensen op een relatief klein vloeroppervlak bevinden, kan er met een slecht akoestisch klimaat een kakofonie aan geluid ontstaan. Het zogenaamde kippenhok-effect. Dat wil je niet. Daarom is met het toepassen van het Armstrong ELEGANZA-plafond in deze ruimte een verstandige keuze geweest. ELEGANZA heeft een klasse A geluidsabsorptie en daardoor kunnen hotelgasten in alle rust dineren en is de privacy en spraakverstaanbaarheid gewaarborgd.”
Vuil en vetvrij
De volledig naadloze afwerking van de plafondtegels werd toegepast om hoogteverschillen in het plafond aan te brengen. Bovendien werden hiermee de technische installaties weggewerkt. Het plafondsysteem kenmerkt zich door een strakke monolithische look met verfijnde gestructureerde afwerking. Volgens Vermeulen is ook het lage risico op aftekening door drukverschillen van het ELEGANZA-plafond een groot voordeel. “In ruimtes met grote temperatuurverschillen tussen het plafond en het plenum is het risico op vervuiling door drukverschillen groot. Warme lucht stijgt en neemt vet, vuil en stofdeeltjes mee die zich aan de plafondafwerking kunnen hechten. Dit fenomeen noemen we filterwerking. Door de luchtdichte plaatrug en naadafdichting van het ELEGANZA-systeem, kun je dat risico minimaliseren.”
Duurzaamheid in DNA
Nico Evers maakt in zijn werk als hotelmanager duidelijk onderscheid tussen materiële en sociale duurzaamheid. Het verzorgen van een goede akoestiek heeft volgens hem grote invloed op de sociale interactie tussen de hotelgasten.
“We hebben bewust gekozen voor een open verbinding tussen het atrium en het restaurant. Dit komt de akoestiek ten goede. Duurzaam denken zit bij ons in het DNA. Zo zijn er in het atriumdak PV-cellen opgenomen. Die zorgen niet alleen voor opwekking van elektriciteit maar ook voor zonwering. Onze palmentuin heeft zo’n 1000 liter per dag nodig. Dit lossen we op door middel van een regenwateropslag met irrigatiesysteem. Zelfs onze bedrijfskleding kent een duurzame signatuur. Het is gemaakt uit overproducties en restantstoffen en -materialen uit de mode-industrie.” Mede dankzij deze aanpassingen behaalde Hotel Jakarta een score van 75,5 procent voor het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL Excellent.
Gevolgen voor gezondheid
Vermeulen geeft regelmatig lezingen in het land over de toepassingen van akoestiek in de bouw. Volgens hem realiseren veel mensen zich niet dat langdurige blootstelling aan omgevingsgeluid op termijn ernstige gezondheidsklachten met zich mee kan brengen. “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat akoestiek en gezondheid nauw verbonden zijn. Zo heeft het bijvoorbeeld invloed op je concentratie en stressniveau. Dit geldt zeker voor het hotelpersoneel dat hier vast werkt en veel tijd in deze ruimte doorbrengt.
Het ELEGANZA-plafond is ontwikkeld om het naadloos uiterlijk van een gipsplafond te combineren met de akoestische prestaties van een hoogwaardig systeemplafond. Daarom is dineren in Hotel Jakarta bijzonder comfortabel voor zowel oog als oor.”
« Nieuws overzicht