Energiebesparing met hennep: gevelisolatie op z’n groenst | 01-mei-2019 |
Gevelisolatie. Het is niet het eerste onderwerp waar je aan denkt als het woord ‘hennep’ valt. Maar toch is het een combinatie die we steeds vaker hopen te gaan zien.
In een tijd waar duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt, is hennep misschien wel hét antwoord waar we naar op zoek zijn.
Groen bouwen, waarom?
Het realiseren van een flinke energiebesparing binnen de bebouwde omgeving; het is een doelstelling uit het Energieakkoord die de nodige verplichtingen met zich meebrengt. Verplichtingen die steeds dichterbij komen. Zo moeten in 2023 alle kantoren minimaal energielabel C hebben. In 2030 wordt energielabel A de standaard en in 2050 willen we een gebouwde omgeving die energieneutraal is. Rob van Kuik, Business Development Manager bij gevelpartner Alsecco: “Vanuit de overheid en het bedrijfsleven worden er al belangrijke stappen gezet. En ook consumenten nemen maatregelen: zonnepanelen, warmtepompen, speciale boilers…. Gevelisolatie blijkt echter nog niet vaak in dat rijtje van verduurzamingsinvesteringen voor te komen. En dat terwijl daar een enorme winst valt te behalen.”
Voordelen van gevelisolatie
Warmtebeelden van woning voor en na gevelisolatie.
Volgens Van Kuik zorgt gevelisolatie allereerst voor een hoge isolatiewaarde van woningen en gebouwen. En dat betekent weer een aanzienlijke reductie van het energieverbruik. Goed voor het milieu én de energierekening. Daarnaast wordt het woon- of werkcomfort verbeterd, doordat de goede isolatie zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar door. “Een ander voordeel van gevelisolatiesystemen is dat bij de toepassing de buitenzijde van de gevel wordt bekleed met isolatieplaten. Op die manier is aan de binnenzijde van een pand geen ruimteverlies, een groot voordeel bij zowel nieuwbouw als bestaande panden”, aldus Rob van Kuik.
Het geheim van hennep
Toepassing van een gevelisolatiesysteem op basis van hennep, afgewerkt met sierpleister.
Gerjan Teunis, technisch adviseur bij Alsecco, licht toe dat bij gevelisolatie gebruik gemaakt kan worden van verschillende materialen. “In 2017 hebben we een isolatiesysteem op basis van hennep geïntroduceerd, de Alprotect Hennep. Want wat ligt er bij duurzaam bouwen meer voor de hand dan het gebruik van materiaal dat zelf ook milieuvriendelijk geproduceerd is? Het productieproces van hennep laat een positieve CO2-balans zien. Een akker met hennepplanten neemt bijvoorbeeld méér CO2 op dan een bos van dezelfde oppervlakte.” Volgens Teunis krijgt het gebruik van hennep in de bouw te weinig aandacht en dat moet veranderen. “Hennep heeft veel verrassende eigenschappen die misschien wel hét antwoord kunnen zijn in deze tijd van verduurzaming.” Behalve de milieuvriendelijke productie en het natuurlijke materiaal dat 100% recyclebaar is, hebben hennepvezels een sterk isolerende kracht die gebouwen tot wel 30% energiezuiniger kan maken. Het isolatiemateriaal heeft een uitstekende waterdampdoorlaatbaarheid, is huidvriendelijk en biedt niet alleen weerstand tegen lucht, maar ook tegen geluidsgolven. Een sterke geluidsisolatie dus, want binnenkomend geluid kan tot ruim 40% verminderd worden. Kortom: heel veel voordelen die ervoor zorgen dat we met hennep milieuvriendelijk kunnen bouwen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.
« Nieuws overzicht