Water opvangen in de tuin biedt voordelen | 16-mei-2019 |
Geniet van een 100% klimaatrobuuste tuin
De gevolgen van klimaatverandering merken we regelmatig. Er vallen vaker zware regenbuien, met als gevolg overbelasting van het riool en andere wateroverlast.
Afgelopen zomer maakten we juist een lange periode van droogte mee, waardoor er langdurig in sommige delen van het land niet gesproeid mocht worden. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat water dat op hun grond valt, ook hun verantwoordelijkheid is.
Hoog tijd om overtollig water van terrassen en aanbouwen, zoals veranda of tuinhuis, op te vangen en in drogere periodes terug te geven aan de grond.
Goed voor klimaat en portemonnee
Een gemiddeld tuinterras (ca. 40 m2) moet bij een zware regenbui al gauw zo’n 1600 liter water per uur afvoeren. Nu stroomt dat weg naar het riool of naar andere minder gewenste plekken.
Beter is het om langs het terras een lijngoot te plaatsen, met daaronder een ACO RainBloxx 200. Per RainBloxx wordt 36 liter water gebufferd en in de tuin opgenomen. Bovendien is deze oplossing goedkoper dan een aansluiting op het riool.
Ook het water dat van het dak van bijvoorbeeld een veranda of tuinhuis stroomt - wat behoorlijk veel kan zijn - kan via een hemelwaterbuis worden afgevoerd naar een ACO RainBloxx 60.
Deze RainBloxx, die vlak onder het oppervlak in de tuin wordt geplaatst, buffert per RainBloxx element 36 liter per meter water en kan op vele manieren worden afgedekt: met gravel, grint, boomschors, perzikpitten en zelfs met substraat en een sedummat. Het regenwater wordt weer afgegeven aan de grond.
Twee vliegen in één klap
Voor het afkoppelen van de woning kan de hemelwaterafvoer gekoppeld worden aan de RainBloxx 600 Line, met een capaciteit van 115 liter water. Vanuit de RainBloxx wordt het water geïnfiltreerd langs een boom of langs een haag.
Daarmee sla je twee vliegen in één klap: het voorkomen van wateroverlast in de tuin én de bomen of struiken krijgen extra water aangeboden op momenten dat dat nodig is.
« Nieuws overzicht