Multifunctionele hart van Noordeloos krijgt beeldbepalende gevelbekleding

Foreco Houtconstructies ‘kleedt het Noorderhuis aan’

Het Noorderhuis is het multifunctionele hart van het Zuid-Hollandse dorp Noordeloos. Het gebouw herbergt een basisschool, peuterspeelzaal, kinderopvang, sportzaal, vergaderruimte, een muziekzaal, bibliotheek én een dorpskamer.

Hiermee is het een centrum voor alle inwoners van Noordeloos. Foreco Houtconstructies leverde de beeldbepalende gevelbekleding.

De opdrachtgever, de gemeente Giessenlanden, hoopt met dit multifunctionele gebouw de toekomstbestendigheid te vergroten door het bundelen van zoveel mogelijk maatschappelijke voorzieningen. Overigens is de aanduiding ‘opdrachtgever’ formeel juist, maar het waren vooral de inwoners van het dorp zelf die het initiatief namen voor de bouw en een nadrukkelijke inbreng hadden bij het ontwerp.

Ontwerp

Inwoners, vertegenwoordiging van de gemeente, dorpsberaad en de school waren allemaal betrokken bij de ontwikkeling. Architectenbureau De Zwarte Hond tekende voor het uiteindelijk ontwerp. De inpassing in de omgeving en de aansluiting met het buitenterrein waren belangrijke punten bij het ontwerpproces. Omdat Foreco een vestiging heeft in Noordeloos was de betrokkenheid van het bedrijf bij de bouw van dit multifunctionele gebouw groot.

Duurzaamheid

Het gebouw heeft hoge duurzaamheidseisen. Voor wat betreft materiaal- en energieverbruik speelde dit tijdens het ontwerp dan ook een grote rol. De gevel is daarom bekleed met Siberisch lariks WaxedWood. Dankzij de speciale WaxedWood behandeling heeft de gevel een garantie van 25 jaar.

Onderhoudsvrije gevel

Met WaxedWood is de totale gevel nagenoeg onderhoudsvrij. Bijzonder aan Siberisch lariks is de verkleuring van groenbruin naar een brons-bruine tussenkleur, waarna het uiteindelijk egaal vergrijst. WaxedWood wordt, vanwege de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid, ook vaak gebruikt voor vlonders en erfafscheidingen. Het hier gebruikte lariks is afkomstig uit de hoger gelegen delen uit het noorden van Scandinavië. De langzame groei van het hout zorgt voor een stevige structuur en de hogere soortelijke massa.

Afmetingen

Het ontwerp omvat een oppervlakte van circa 2.640 m2, waarbij 1.155 m2 gevelbekleding is toegepast. De zichtzijde is fijnbezaagd en door drie verschillende breedtes toe te passen wordt er een speels effect bereikt. De geveldelen zijn verticaal genageld aangebracht met een tussenruimte van 7 mm.

Voor een goede ventilatie en afwatering is dubbel regelwerk toegepast met een zwarte zichtzijde en is schuin naar buiten afwaterend.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie