Warmtepomp-monitoring - nieuw project van RVO

Wat zijn de praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederland?

RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO.nl) is gestart met een warmtepomp-monitoringstraject waarmee men de daadwerkelijk behaalde prestaties van warmtepompen in de praktijk wil vaststellen.

Slimme meter

Huishoudens die gebruik hebben gemaakt van de ISDE subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie) kunnen zich aanmelden. Een andere voorwaarde is dat er een slimme meter aanwezig is. Als die nog niet aanwezig is, moet die eerst via de netbeheerder worden aangevraagd. Door deel te nemen aan het project geven huishoudens namelijk toestemming aan RVO om de meterstanden voor elektriciteit per kwartier af te lezen; per uur kunnen standen voor aardgas worden afgelezen. Daarnaast vraagt RVO toestemming om de meterstanden over de laatste 13 maanden opvraagbaar te maken, als van toepassing, waarmee een vergelijking gemaakt zou kunnen worden met de situatie van vóór de nieuwe installatie met de warmtepomp.

Aanvullende parameters die benodigd zijn voor een degelijke analyse zijn het type woning en de samenstelling van het huishouden. Door alle gegevens te combineren met de lokale buitentemperaturen kunnen verbruiksprofielen worden geformuleerd.

Aanmelden

Het traject loopt tot 30 juni 2021. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op Installatiemonitor.nl.

Meer informatie: RVO.nl/actueel

« Nieuws overzicht