Duitse sporthal krijgt duurzaam titaanzinken NedZink NOVA dak

Sheddakconstructie met moderne titaanzinken losanges

Bij de planning van de dubbele sporthal in het zuidelijke deel van Stuttgart stonden duurzame en innovatieve bouwmaterialen centraal.

Het dak van geprepatineerd titaanzink NedZink NOVA is duurzaam en visueel geïntegreerd in de omgeving. Het kwalitatief hoogwaardige titaanzink kan uitstekend aan de bouwvoorschriften voldoen en worden verwerkt tot afzonderlijke profielen. De grote losanges (ca. 600 x 400 mm) bieden het gebouw een schubvormige bescherming tegen weersinvloeden.

Het ambachtelijke bedrijf T+H Ackermann Metalldachtechnik GmbH uit Nürtingen (Duitsland) maakte de losanges speciaal voor dit project en monteerde ze onder verschillende dakhellingen op het sheddak. De kilconstructie, met verschillende hellingshoeken, werd ter plaatse aangepast.

De geventileerde dakconstructie is technisch zeer geavanceerd. De losanges van NedZink NOVA (dikte 1 mm) worden geplaatst op ruwe houten delen (dikte 24 mm) met als tussenlaag dampopen waterkerende folie met polyamide mat.

De waterafvoer is van buitenaf niet zichtbaar en bestaat uit grote inwendige goten. Hiervoor zijn materiaaluitslagen gemaakt van 1,0 x 700 x 1000 mm. Alleen zo kon men de gootbodem meer dan 350 mm breed maken, wat nodig is om regenwater naar behoren af te voeren. Om de ophoping van sneeuw en ijsvorming in de waterafvoer te voorkomen, is extra gootverwarming aangebracht.

Er is bijzonder veel aandacht besteed aan de verbindingen, waaronder maatwerk bij de losangeverbindingen. Door de gesegmenteerde dakoppervlakken waren namelijk verschillende verstekhoeken nodig. De zinken dakbedekking mocht in geen geval worden doorboord en daarom zijn de zonnecellen op traditionele NedZink NOVA-felsdakbedekking gemonteerd met speciale klemmen voor daken.

Voor dit project is een statisch ontwerp gemaakt en koos men ervoor om de bevestigingen voor de zonnecelelementen zeer dicht bij elkaar te plaatsen. De aangrenzende platte daken, onder het zinken dakoppervlak, werden met een tweelaagse bitumineuze afdichting afgewerkt. Het is de bedoeling het platte dak later van begroeiing te voorzien, om het natuurlijke en ecologische karakter van de sporthal extra te benadrukken.

Dit is een uitstekend voorbeeld van een project waarbij duurzaamheid, visuele integratie in de omgeving en hoogwaardige bouwmaterialen met elkaar zijn gecombineerd.

Fabrikant / productNedZink B.V. / NedZink NOVABudel-Dorplein
ArchitectCheret & Bozic Architekten BDA DWBStuttgart (D)
ZinkverwerkerT+H Ackermann Metalldachtechnik GmbHNürtingen(D)
« Nieuws overzicht