Architect en industrie; een synergie

Hoe samenwerking leidt tot betere producten voor de toekomst

Al sinds begin jaren 60 van de vorige eeuw ontwerpt, fabriceert en adviseert Hunter Douglas Architectural op het gebied van systeemplafonds voor diverse plafond- en projecttoepassingen. Wij laten ons graag leiden door de wensen en creativiteit van de architect. Onze adviseurs werken samen met de architect om de schets van het plafond in de ruimte te vertalen naar een industrieel vervaardigbaar systeem. In deze samenwerking is de architect de vormgever van de ruimte, de estheticus en uiteraard bewaakt hij de wensen en eisen van de opdrachtgevers. Onze adviseurs en ingenieurs maken binnen deze randvoorwaarden een systeemvoorstel dat voldoet aan alle technische en wettelijke eisen voor een plafond. Omdat wij gewend zijn om in systemen na te denken en in productiemethodiek, vereenvoudigen we daarbij vaak het initiële ontwerp zodat het binnen het budget te produceren en installeren valt.

Deze samenwerking kan leiden tot een aanpassing aan een bestaand systeem voor een specifiek project, zoals voor het plafond op de gehele begane grond in “de Rotterdam” of de Noord-Zuid lijn van de metro in Amsterdam of tot een uniek plafond zoals op het ondergrondse perron van het station in Delft. Uit één van die samenwerkingen met architecten is ook ons vilten plafond HeartFelt® geboren. De oorspronkelijke vraag van Bjarne Hammer, van architectenbureau SHL, was of het mogelijk was om vilt te gebruiken als plafond voor het ICC in Den Haag.

Flexibel en akoestisch

Vilt is een mooi flexibel en akoestisch materiaal, dus we zagen direct de mogelijkheden in de toepassing. Er waren echter ook veel zaken die geverifieerd moesten worden voordat we deze uitdaging aan konden gaan. Vragen als: hoe houdt dit materiaal zich in de brandtest voor plafonds?;  Hoe kun je dit materiaal vervormen en fixeren in zijn vorm?; Hoe hang je dit op zodanig dat installatie snel en gemakkelijk is?; Kunnen we hier een zeer duurzaam product van maken?

Brandtesten doorslaggevend

Niet alle vragen zijn direct te beantwoorden, maar de belangrijkste die een GO of NO-GO zou opleveren is de brandtest. In de praktijk is het deze test die het mogelijk maakt of niet om nieuwe materialen als plafond toe te passen. Het is daarbij van belang om het nieuwe materiaal in zijn uiteindelijk vorm als plafond te testen. De eerste resultaten waren direct van een dusdanig niveau dat we de ontwikkeling konden starten. Met iedere stap in deze ontwikkeling is ook het viltmateriaal weer geoptimaliseerd. Ook was het nodig om te bepalen hoe de markt zou reageren op dit nieuwe product. De uitkomst van deze presentaties gaf ons voldoende vertrouwen in de toepassingsmogelijkheden van dit nieuwe product. De ontwikkeling leverde een mooi modulair lineair plafond systeem op. Voor het project ICC kwam dit helaas te laat, maar het is al wel in vele andere spraakmakende projecten toegepast.

Doorontwikkelen van plafond naar baffles

Een nieuw materiaal geeft direct nieuwe en andere mogelijkheden in de productontwikkeling. Het eerste product was de plafond toepassing. Dit materiaal bleek ook uitermate geschikt als wand toepassing. Ook zijn er twee hogere profielen ontwikkeld voor de plafondtoepassing. En vanaf eind januari 2020 is de nieuwe HeartFelt® innovatie verkrijgbaar, dit keer van een wat steviger vilt; HeartFelt® Baffles: een stoer en toch zacht plafondsysteem met een grote flexibiliteit in hoogte, breedte en modulering waardoor ook de akoestiek modulabel wordt. Ook hier is door de andere toepassing van het vilt flink ontwikkelingswerk verricht om de technische en esthetische kwaliteit van dit product te kunnen waarborgen.

De ontwikkeling van HeartFelt® stopt hier niet. Nieuwe materialen inspireren niet alleen architecten die met ideeën naar ons komen, maar ook ons ontwikkelingsteam bruist nog van de ideeën zodat we nog even vooruit kunnen met dit mooie duurzame materiaal.

Hunter Douglas introduceerde in 2016 HeartFelt®: een nieuw, modulair lineair vilten wand- en plafondsysteem met unieke kwaliteiten op het gebied van design en duurzaamheid. HeartFelt® is gemaakt van vilt, een natuurlijk en zacht materiaal met een warme uitstraling en uitstekende akoestische eigenschappen en is Cradle to Cradle-gecertificeerd. Met HeartFelt® speelt Hunter Douglas Architectural in op de groeiende populariteit van vilt onder designers en architecten.

www.hunterdouglas.nl

« Nieuws overzicht