Kwaliteitsvloeren zijn duurzame vloeren | 31-januari-2020 |
Duurzaamheid zit in de details, ook bij het verlijmen en afwerken van vloeren. Daarvoor is meer kennis van hedendaagse technieken en materialen nodig.
“Als we het over duurzaam hebben, dan zie je dat deze gedachtegang zich in alle kolommen van de bouw doorzetten. De opdrachtgever moet dus niet alleen voor prijs gaan maar ook voor blijvende kwaliteit door de jaren heen. Beide opties geven vaak verschillende keuzeresultaten.” Aldus Wilco Bekkers (Sales Manager Distribution bij Mapei).
“Als we alleen al kijken naar de keramische wereld, zijn er anno 2020 meer mogelijkheden in afwerking dankzij sterk veranderde technieken en producten dan 25 jaar geleden.
Zo kennen we nu diverse soorten hout, de oorspronkelijke vorm, in PVC en keramisch. Ze zitten in elkaars vaarwater om zeer uiteenlopende redenen. Zo kom ik onlangs binnen bij een ziekenhuis. Voor entree en vloeren is houtlook PVC gekozen. Waarbij de vraag rijst; waarom geen keramiek of natuursteen? De wanden van de sanitaire ruimten zijn afgewerkt met witte 15 x 15 cm en ook hier in kunststof met een hol plintje! Dan denk ik: Waarom maken wij dan voegmiddelen en epoxys die aansluiten bij de medische wereld?”
Traditionele tegelvoegen vs. hedendaagse technieken
Hij stelt: “ De 2K epoxyvoegen die tijden terug werden gebruikt, zijn vaak als lastig en kostbaar ervaren. Wat zie je dan? Dan kiezen ze uiteindelijk toch voor een traditionele zand-cementvoeg. Op korte termijn ontstond vaak urine-verontreiniging die dan in de voegen achterbleef. Dan maak je mee dat een facilitair medewerker in de voorbespreking van een project roept: ‘O nee, ik wil geen tegels, die gaan stinken!’. Zo worden dus tegels geschrapt uit een miljoenenproject. Met de hedendaagse, eenvoudig te verwerken, epoxy-voegen wordt dit ondervangen. Een vloer met keramiek is dan absoluut concurrerend.”
Cachet en trainingsmogelijkheden
Wilco Bekkers vervolgt: “Ik verbaas mij soms over de keuzes die worden gemaakt. Zo wordt keramisch hout nog wel eens traditioneel met zandcement afgevoegd (veilige modus) of zien we voegverkleuring door foutieve verwerking. Dat vind ik zonde; zo verlies je het cachet! Dus wat doe je eraan? Zoveel mogelijk mensen uit de praktijk hierheen halen, naar de Mapei Academy in Apeldoorn. Ons programma is zo breed, dat moet je laten zien. In ons trainingscentrum informeren we graag over het gebruik van de materialen en het juiste gereedschap voor de verwerking. We zien in de praktijk dat klanten met de juiste technische uitleg, graag kiezen voor de duurzame en best passende optie.”
« Nieuws overzicht