Zorgdrones

De zorg ontzorgd

Aan de TU/e werkt een team van top-studenten al sinds 2015 aan de ontwikkeling van een zorgdrone. Het doel is een drone te ontwikkelen die veilig, autonoom, behulpzaam en interactief is. De drone kan thuis worden gebruikt en maakt het bijvoor-beeld mogelijk dat hulpbehoevenden langer thuis kunnen blijven wonen.

De drone hierboven is om allerlei redenen niet geschikt als de zorgdrone, zoals ze die in Eindhoven voor ogen hebben. Binnenshuis kan deze drone zeker niet gebruikt worden, de uitstekende bewegende delen zouden in een indoor situatie veel te gevaarlijk zijn. Maar één ding kan 'ie wel: objecten vervoeren van A naar B, hoewel het niet aannemelijk is dat deze drone autonoom het winkelwagentje als zodanig herkende én oppakte. De drone die in Eindhoven wordt ontwikkeld, Blue Jay genaamd, moet dat soort dingen uiteindelijk wel kunnen.

Veiligheid

Voor de veiligheid is de Blue Jay vanaf het begin dan ook voorzien van een beschermende buitenring. Die moet voorkomen dat de wieken, of één wiek, ongevaarlijke situaties oplevert. De ring houdt ook de werveling van de lucht in bedwang, zodat papieren niet ineens ook door de lucht rondvliegen als de drone zich verplaatst. In het laatst gepresenteerde prototype bestaat de buitenring uit 3D-geprinte schalen, die met een kliksysteem aan het frame kunnen worden bevestigd. Mocht een schaaldeel beschadigd raken, dan kan het snel vervangen en gerepareerd worden. Verder wordt er gewerkt aan de stabiliteit van de drone tijdens de autonome vluchten. Dat betekent vaak laten vliegen en veel instellingen steeds minimaal veranderen om resultaten te boeken, een tijdrovende klus dus. 

Interactief

Het team wil het ook mogelijk maken dat de drone met gebaren bediend kan worden en is voor sommige gebaren zelfs al operationeel. Daarnaast krijgt de drone ook zogenaamde gezichtsuitdrukkingen, waarvan het de bedoeling is dat de drone daarmee reageert op stemmingen van mensen. Op een boos persoon reageert de drone dan met een gezichtsexpressie waar empathie vanuit moet gaan. Op deze manier kan de drone echt een onderdeel van een team of een gezin vormen.

Artificial Intelligence

Om ervoor te zorgen dat Blue Jay objecten gaat herkennen, is het team begonnen om de drone een wapen te laten herkennen. Het herkennen van het pistool liet nog wat te wensen over en wordt verder doorontwikkeld. Ook lopen er testen met gezichtsherkenningstechnologie, zodat de drone ook gezichten kan herkennen.

Virtual reality

Het is even een sprong, van drones naar virtual reality, maar het past allemaal in het kader van hedendaagse technologie die in de zorg met succes kan worden toegepast.

Mensen die leiden onder psychoses, fobiën of autisme hebben namelijk heel veel baat bij het gebruiken van VR-brillen. De bril plaatst hen in situaties zoals die in het dagelijks leven voor kunnen komen en waar ze normaal gesproken veel moeite mee hebben. Met dit verschil, ze kunnen in de behandelkamer onder begeleiding van een therapeut het proces bespreekbaar maken. Ze kunnen ter plekke aangeven of ze angstig zijn, agressief worden of heel erg twijfelen en het liefst willen vluchten. De behandelaar kan meekijken en ze ook direct op hun lichaamstaal aanspreken en ondersteuning geven. Voor mensen zonder angststoornissen treedt dat effect met een VR-bril niet op, maar voor hen die er wel last van hebben is dit een uitkomst.

Bronnen: Blue Jay EindhovenVR-bril steeds vaker ingezet bij behandeling tegen psychoses en autisme - NOS

« Nieuws overzicht