Solar Star gebruikt de zon om te ventileren

Veel eigenaren van een commercieel of residentieel gebouw zijn bezig met het terugdringen van de warmtevraag.

De energietransitie schrijft gebouwbezitters voor om zwaar te isoleren. Verbeterde isolatie en een hogere luchtdichtheid hebben ook een keerzijde, wat de rol van ventilatie enkel vergroot.

Wanneer een gebouw geheel luchtdicht wordt afgesloten, is frisse lucht geen vanzelfsprekende factor meer. Een gebrek aan correcte ventilatie kan leiden tot comfortproblemen; ophoping van warmte en vocht, schimmelvorming en muf ruikende ruimtes. Het binnenklimaat wordt daarom een alsmaar belangrijker onderwerp in het ontwerp van het gebouw. Door deze veranderingen in de markt is het Solar Star ventilatiesysteem een welkome aanvulling op de al bestaande ventilatiesystemen.


Bewezen ventilatie

Solar Star wordt door de fabrikant Solatube International Inc. al jaren geproduceerd voor de Amerikaanse markt. Hierdoor heeft het ventilatiesysteem zich al bewezen op het gebied van (weinig) onderhoud en technische levensduur. Er zit namelijk 10 jaar garantie op het zonnepaneel en de bijbehorende motor. Techcomlight uit Ede is actief in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk en zag een gat in de markt door de huidige trends en ontwikkelingen omtrent ventilatie. Het bedrijf heeft daarom gezamenlijk met de fabrikant de Solar Star type 2400 ontworpen en deze is sinds eind 2019 beschikbaar voor de Benelux en het Verenigd Koninkrijk.

 
Zonne-energie als basis

Tijdens het ontwerp van de Solar Star 2400 is de aanwezige technische kennis van de fabrikant gekoppeld aan de bouwfysica eisen in de markten van Techcomlight. De Solar Star 2400 is hierdoor anno 2020 dé mechanische ventilator die op een natuurlijke basis werkt. Met de zon als bron van energie scoort het systeem hoog op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Met het toepassen van een energieneutrale Solar Star heeft een gebouw een langere levensduur en wordt de energierekening voor het koelen van het gebouw verlaagd.

Systeem eigenschappen

Wanneer de ruimte is voorzien van luchtaanvoer (een vereiste), verdrijft het Solar Star ventilatiesysteem warmte en neutraliseert vocht. De Solar Star is onderhoudsarm, waardoor onderhoudskosten nihil zijn. Op het gebied van akoestiek is de Solar Star 2400 voorzien van een borstelloze DC-motor die het geluid verminderd. Daarnaast is de Solar Star voorzien van lichtgewicht, polymere ventilatorbladen die trillingen minimaliseren. Het resultaat is een fluisterstille werking. Het aanwezige zonnepaneel maakt aansluiting op het energienetwerk overbodig. Dit maakt de mechanische ventilatie zelfs kosteloos. Wat betreft de waterafdichting en de aansluiting op het dak wordt gebruik gemaakt van de dakdoorvoeren van het Solatube daglichtsysteem Ø 35 cm. Hierdoor is nagenoeg elke dak situatie mogelijk en is de installatie van het systeem eenvoudig.

Toepassingsmogelijkheden

De Solar Star kan worden toegepast in de volgende ruimtes:

  • Magazijnen en opslaghallen;
  • Dierenverblijven;
  • Klaslokalen, kantoren en openbare ruimtes voorzien van een verlaagd plafond;
  • Zolders en vlieringen in woningen.
« Nieuws overzicht