Worden gebouwen dankzij de nieuwe norm weer voorzien van hun primaire behoefte?

Fabrikanten van daglichtoplossingen roepen het al lang; de huidige energiewetgeving riskeert ongezonde nieuwbouw.

De focus ligt op energieneutraal bouwen, waarbij primaire behoeftes als comfort en leefgenot vergeten worden.

 
 
Daglicht als medicijn

Terwijl ziektes en virussen het gesprek van de dag zijn, kiest men er met de huidige energiewetgeving toch voor om  (te) goed geïsoleerde, gesloten gebouwen te creëren, terwijl ventilatie en daglichttoetreding zorgen voor een gezondere leefomgeving. Denk aan hogere arbeidsproductiviteit, betere concentratie en dus prestaties op school, maar ook sneller herstel van ziektes, zowel fysiek als mentaal.

Nieuwe norm

‘De ambitie voor meer daglicht leek verdwenen’, aldus Mark Veldjesgraaf van de daglichtprofessional Techcomlight. ‘Gelukkig lijkt het erop dat de Europese Unie het licht ook gezien heeft, het ziet er naar uit dat de daglichteisen veranderd gaan worden’. Momenteel wordt de equivalente daglichtoppervlakte bepaald volgens NEN2057. Straks is het de bedoeling dat de daglichtfactor berekend wordt in procenten ten opzichte van het licht in het vrije veld volgens de Europese norm NEN-EN17037. Deze methode is moderner, overzichtelijker, nauwkeuriger, reëler, internationaler en makkelijker.

Daglicht ambitie

Ondanks dat de nieuwe eisen betreft de daglichtfactor voor bouwregelgeving nog moeten worden vastgelegd door de overheid, kan Mark Veldjesgraaf niet wachten om uitgedaagd te worden met een nieuwe daglicht drift.

« Nieuws overzicht