Domotica - de toekomst voor een gezond binnenklimaat

VELUX ACTIVE bedient dakramen en raamdecoratie automatisch

Ons leven wordt tegenwoordig op allerlei manieren makkelijker gemaakt door technische systemen, digitale tools en apps. Ook gebouwen worden steeds meer zelfdenkend en zelfsturend. Met dank aan allerlei apps en nieuwe gadgets wordt het huis steeds slimmer. Maar hoe nuttig is het nou echt dat ramen vanzelf open gaan?

“Wij leveren al tientallen jaren dakramen die elektrisch en van afstand kunnen worden bediend”, vertelt Marcel Vreeken van VELUX Nederland. “Eerst zat de innovatie vooral op een duurzamere aansturing, van netstroom naar zonne-energie. Daarna kwam de focus meer te liggen op de manier van bedienen. Eerst via een schakelaar, daarna via een afstandsbediening en vervolgens via een speciale bedieningstablet. Maar tegenwoordig ligt de nadruk vooral op het vraaggestuurde aspect. En dat is belangrijker dan ooit om een energiezuinig en gezond binnenklimaat te creëren.”

Van slim naar gezond

De meeste mensen onderschatten fors hoeveel invloed de kwaliteit van binnenlucht heeft op hun gezondheid en welzijn. Die lucht is net zo belangrijk als ons dagelijkse voedsel en het water dat we drinken. Een gemiddelde volwassene ademt elke dag zo’n 15.000 liter lucht in en brengt tot 90% van zijn of haar tijd binnen door. Zorg voor een goed binnenklimaat draait dus om veel meer dan comfort alleen. Gelukkig maken nieuwe technologische innovaties dit steeds eenvoudiger.

“Alle VELUX elektrische INTEGRA® producten, zoals dakramen, lichtkoepels, raamdecoratie en rolluiken zijn aan te sluiten op ons smarthome-systeem VELUX ACTIVE with NETATMO. Dit systeem is voorzien van de allernieuwste smartsensor-technologie waardoor het systeem geheel zelfstandig denkt en handelt. Slimme sensoren monitoren de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentratie in huis en bepalen op basis van de weersverwachting en geavanceerde algoritmen of het openen of sluiten van ramen of rolluiken het binnenklimaat verbetert. Zo wordt vocht tijdig afgedreven, oververhitting voorkomen en kan de woning ’s zomers op een energiezuinige manier worden gekoeld. Natuurlijk blijft het voor de bewoner altijd mogelijk om het systeem manueel te bedienen als dat gewenst is. Ontzettend handig natuurlijk, maar de grootste winst zit hem in het feit dat de bewoners op deze manier altijd een gezond binnenklimaat hebben,” aldus Vreeken.

Gepersonaliseerde instellingen

Naast het gebruik van automatische instellingen kan VELUX ACTIVE ook worden aangepast aan persoonlijke dagelijkse routines. Vreeken: “De geavanceerde algoritmen die worden gebruikt kunnen worden ingesteld op vooraf gedefinieerde tijdstippen. Dit betekent dat het systeem op specifieke tijden zijn werk kan doen, bijvoorbeeld wanneer extra frisse lucht nodig is tijdens het slapen ’s nachts of als iemand thuiswerkt. Maar ook dat raamdecoratie of zonwering naar open en dicht kan gaan zodat het lijkt of bewoners niet op vakantie zijn.”

Door de samenwerking met Netatmo, een revolutionair Frans tech-bedrijf, bevat VELUX ACTIVE kunstmatige intelligentie en is daarmee echt ‘smart’. Maar wil je toch zelf de controle terugnemen, dan kan dat natuurlijk ook. Voor nog meer gemak biedt Apple’s intelligente spraakgestuurde assistent Siri® uitkomst: VELUX ACTIVE is het eerste smart home systeem voor dakramen dat te koppelen is aan Apple HomeKit, het smarthome-platform van Apple en Google Assistent, waardoor het is aan te sturen via je Google Home of de Google Home-app op je smartphone. Daarnaast kunnen de VELUX producten ook worden gekoppeld door middel van een API (Application Programming Interfaces). Deze API maakt de communicatie en het uitwisselen van informatie mogelijk tussen de verschillende systemen die in de markt beschikbaar zijn.

Meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan op onze website.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie