Duurzaamheid heeft niets te maken met techniek

De toekomst van verwarmen volgens ATAG

Jan Henk van der Wijk, Marketing en Communicatie Manager van ATAG Verwarming Nederland B.V. geeft zijn visie op verwarming en hoe we daar in de toekomst mee om moeten gaan om een leefbare planeet te houden.



Wat betekent ‘Verwarming’ precies volgens jullie en waarom is dit begrip zo belangrijk?

Verwarming geeft warmte. En warmte is voor een mens een van de eerste levensbehoeften. Simpel gesteld; als het niet warm is in huis, is de gezelligheid en stemming ver te zoeken. Wat ATAG betreft is warmte dan ook gewoon een eerste levensbehoefte. En daarom erg belangrijk in het leven van ieder individu.

Wat is jullie visie op de toekomst van verwarmen?

Wij veranderen van een op aardgas gerichte onderneming naar een bedrijf met een breed portfolio gericht op verwarmen en vinden het belangrijk om hierbij zuinig en duurzaam met energie om te gaan.

Duurzaamheid heeft in onze ogen niets te maken met techniek, maar hoe de (duurzame) energie is opgewekt. Door het maken van de juiste keuze op basis van een maximale reductie van de CO₂-uitstoot zonder in te leveren op comfort, is het mogelijk om met energiebesparende oplossingen de verduurzaming te realiseren. Om de juiste route te bepalen is samenwerking met alle partijen in de bouwkolom cruciaal voor het slagen van de energietransitie.

Hoe kunnen jullie producten bijdragen aan de milieueisen die voor het verwarmen in gebouwen worden gesteld?

Belangrijk is om opties aan te bieden die passen bij de specifieke woonsituatie. Wij hanteren hierbij 4 duurzaamheidsstappen: Verwarmen met gas, verwarmen met zon, hybride verwarmen en All-Electric verwarmen.

  • Stap 1 De rol van aardgas is op dit moment nog niet uitgespeeld. Zo kan er in bepaalde gevallen gekozen worden voor de overstap naar een CV-ketel met tapwater- cq. rookgaskoeler-technologie (EC) om het energieverbruik terug te dringen.
  • Stap 2 De combinatie aardgas en zon voor zowel CV als warm tapwater geeft een aanzienlijke energiebesparing naast het verlagen van de Energie-Index en een verbetering van het Energielabel. De ATAG zonlichtsystemen komen ook in aanmerking voor de ISDE subsidie regeling.
  • Stap 3 Hybride warmtepompen gaan een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Nederland ‘omzetten’ naar all-electric is – lettend op de huidige omstandigheden – nu nog niet mogelijk. Dit levert problemen op in de energievoorziening, omdat het bestaande elektriciteitsnetwerk nu nog niet beschikt over de juiste capaciteit. Daarom wordt hybride verwarmen gezien als een goede, eerste stap om het gasgebruik te verminderen.
    Daarnaast wil de consument van vandaag comfort en heeft behoefte aan bijv. veel warm tapwater. Deze  kan worden ingevuld door – naast de inzet van een hybride warmtepomp – een warmtepompboiler; een toestel dat voorziet in veel – direct beschikbaar - warm tapwateren op energiezuinige wijze verkregen. Dankzij de energiezuinige werking komt ook de warmtepompboiler in aanmerking voor ISDE-subsidie.
  • Stap 4 Voor de bestaande bouw kun je als vuistregel hanteren dat All-Electric interessant is in huizen die vanaf 2000 zijn gebouwd. Hierbij wordt de standaard CV-ketel of de hybride opstelling vervangen door een All-Electric oplossing, waarbij er geen gebruik meer wordt gemaakt van aardgas.
Welke factoren zijn volgens u doorslaggevend voor het zo energiezuinig verwarmen van woningen en kantoren nu en in de toekomst?

Kijk goed naar de bestaande situatie en vergeet vooral niet het isolatieniveau van de woning/het kantoor. Begin volgens de letters van de Trias Energetica en ga vanuit hier werken aan het energiezuinig verwarmen van het gebouw. Denk hierbij vooral niet in technieken, maar in het uiteindelijke doel, CO2-neutraal in 2050.

« Nieuws overzicht