EWT windturbines uitgerust met inbraakwerende Renson ventilatieroosters

Voor het nieuwe windpark Westeinde in Anna Paulowna was windturbine-fabrikant EWT op zoek naar een oplossing voor de bijkomende warmte-verliezen binnen in hun steeds krachtigere windturbines.

En daarvoor klopte de fabrikant aan bij Renson. Voorwaarde was wel dat de turbines – door die uit te rusten met ventilatieroosters – op het vlak van inbraakwerendheid niets mochten inboeten.

Balans tussen kosten en duurzaamheid

“Aanleiding voor deze samenwerking was dat het nominale vermogen van onze windturbines vergrootte van 900kW naar 1MW. Bovendien werd de ‘Net Transformator’, die normaal in een extern gebouw staat, binnenin onze turbine geplaatst. Dit zorgde voor een verdubbeling van de warmteverliezen, die we op een efficiënte manier moesten opvangen”, verduidelijkt Danny Ferket (Mechanical Engineering Manager EWT). “Ook daarvoor was er al sprake van koeling in de windturbines, maar voor deze nieuwe configuratie volstond die niet langer. Er waren verschillende opties om daaraan tegemoet te komen, van het verhogen van het debiet tot het verkleinen van de drukval in de turbine of een ander type actieve koeling. Uiteindelijk kozen we voor het inbouwen van ventilatieroosters voor een extra impuls van koelere (buiten)lucht. Dat bleek de beste balans op te leveren tussen kosten en duurzaamheid.”

Inbraakwerendheid

Keerzijde van de medaille was wel dat ventilatieroosters de inbraakwerendheid van de deuren in de windturbines mogelijk omlaag zouden halen, terwijl in windturbines een hoop metalen zitten die gewild zijn. “Daarom waren we specifiek op zoek naar roosters die minimum aan inbraakwerendheidsklasse RC3 voldeden, de klasse waaraan ook de deuren uit 8 tot 12mm gelaserd inox op zich al aan voldoen”, verklaart Danny Ferket. “De afmetingen van de ventilatieroosters werden uiteindelijk bepaald door de luchtsnelheid en de toelaatbare ruimte die ze in de deur van de windturbine mochten innemen.”

Ingenieurs van zowel Renson als EWT zetten zich samen in en gingen aan het werk om tot het juiste type rooster te komen voor deze toepassing. “Renson legde daarbij de nodige flexibiliteit aan de dag om roosters te ontwikkelen die aan de specifieke (inbraakwerende) producteisen voldeden. Die samenwerking verliep heel vlot en na validatie in onze testturbines en door middel van CFD analyses, gaven we hen groen licht voor deze installatie in het windpark Westeinde in Anna Paulowna”, vertelt Danny Ferket.

Bescherming en koeling

Hans Bannink (Renson): “De ventilatieroosters in kwestie werden voorzien van een bijkomend afneembaar kader met stoffilter en speciale montagestukken voor een gemakkelijke installatie in de deuren van de windturbines. Die filters waren vooral belangrijk om de geavanceerde apparatuur binnen in de turbines voldoende te kunnen beschermen tegen ongewenste bezoekers en invloeden van buitenaf zoals slagregen of storm. Dat die makkelijk te vervangen zijn, helpt om de drukval te beperken. Uiteindelijk werden 2 types roosters ontwikkeld om per deur de maximale doorlaat van verse buitenlucht te maximaliseren voor de nodige koeling.”

Danny Ferket: “Deze ventilatieroosters geven extra flexibiliteit in warmere gebieden en voor de optie om een interne transformator te plaatsen. Een verbreding dus van onze product portfolio, inspelend op de vraag uit de markt en de specifieke omgevingseisen. De eenvoudige installatie laat ons bovendien de flexibiliteit om die roosters op het laatste moment alsnog toe te voegen.”

« Nieuws overzicht